reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Agendus v11 pro Palm OS – dojmy z používání

11.7.2006, Denis Tomáš, článek
Agendus v11 pro Palm OS – dojmy z používání
Nedávno jsme si představili program Agendus for Palm OS v.10. Nyní firma Iambic představila novou verzi jedné z nejprodávanějších aplikací pro Palmy, která
přináší tradičně spoustu novinek a vylepšení (téměř 50). Některé mě mile překvapily, jiné naopak zklamaly. Bohužel na starších PDA s nižším výkonem procesoru je program na hraně použitelnosti. Na svém Sony UX50 musím vždy při změně pohledu čekat několik sekund a Today obrazovka se pro mě stala nepoužitelnou (načítala se neskutečných 7 sekund!). Rovněž se obávám, aby se stoupajícím počtem funkcí neklesala použitelnost aplikace.
Ale abychom příliš nekritizovali. Program nabízí výborný kalendář s mnoha funkcemi, úkolovník (nyní nově s plnohodnotným outlinerem), skvělý adresář a poznámkový blok.

Nejvýznamnější novinky oproti předchozí verzi:

Today obrazovka
Nyní nově nabízí rozbalovací políčka pro alarm, kalendář, úkoly a volání. Nová podoba obrazovky Dnes nemusí všem uživatelům vyhovovat, snížila se totiž přehlednost. Bohužel v nastavení Agendusu není možné přepnout na dřívější druh zobrazení.










ToDo jako plnohodnotný outliner
Agendus rozšiřuje funkce vestavěného outlineru o možnost nastavení procentuálního plnění úkolů, můžete mít více podskupin a sčítat si procentuální plnění úkolů.
Nové funkce už dokáží nahradit samostatný outliner pro základní a drobné projekty. Pro náročnější projekty se však více hodí Bonsai nebo nedávno zmiňovaný Progect manager.




Propojování kontaktů
Nyní lze kontakty spojovat (linkování) dle libovolných kritérií (rodinný příslušník, spolupracovník, sponzor, milenky). Navíc můžete linkování vytvořit automaticky. Program kontakty sám spojí na základě stejných příjmení, schůzek, společností, atd.. Toto je velmi praktická funkce, která posouvá tuto část programu do vyšší ligy. Nyní mě nenapadá funkce, kterou bych v adresáři chtěl a Agendus mi ji nenabízel.














Schůzky
Zde Iambic připravil 3 zásadní novinky. U každé události si můžete nastavit, zda se schůzka ne/uskutečnila nebo byla zrušena. Druhou novinku najdeme v seznamu posledních schůzek a událostí, kde můžeme filtrovat schůzky dle data a charakteru události (zrušena, atd..). Poslední novou funkcí je možnost sepsání základních bodů, které chcete během schůzky prodiskutovat. Jednotlivé položky navíc můžete zaškrtnout jako splněné. Podobnou funkci nabízí pouze speciální program 2Action Meeting, který je určený výhradně pro agendu schůzek.



Na Agendusu obdivuji jednu věc. Pečlivě sleduje konkurenci a v momentě, kdy její protivník (v tomto případě DateBk 6) přijde s něčím novým, můžeme si být 100% jistí, že stejnou funkci Imabic implementuje do další verze. To se stalo i u této funkce. Každý dokončený úkol nebo událost se zaznamená do speciální události s názvem „Daily Journal“. Každý den se Vám tak vytvoří souhrn všech splněných událostí a úkolů. Toto je velmi praktická funkce, díky které získáte velmi rychle přehled o svém pracovním nasazení a úspěšnosti plnění úkolů.








Další funkce již jen ve zkratce:
  • Přidána podpora časových zón
  • Rychlé vyhledávání přes internet (ceny, překlad slov, obchody, atd…)
  • Tlačítka zpět a vpřed, která umožňují snadné přepínání mezi posledně používanými pohledy
  • Možnost synchronizace fotografií z Palm Desktop aplikací nebo s Outlookem
  • Spoustu drobných funkcí se objevilo v editaci služebních cest
  • Zlepšená podpora 5-směrné navigační klávesy - nyní by měla fungovat vždy a všude



Je toho opravdu hodně, co může Agendus uživatelů nabídnout. Obsahuje nyní tolik funkcí, které mu mohou ostatní konkurenti (ze všech platforem) tiše závidět. Na druhou stranu může program někomu připadat pomalý a nepřehledný. Vše je ale o správném nastavení programu, kterému musíte nějaký čas věnovat. Majitelům výkonných Palmů mohu Agendus vřele doporučit. Ostatním by se měli poohlédnout po starší verzi (10) nebo konkurenčním programu DateBk6.
reklama