reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AI AlphaGo bude soupeřit s šampionem ve hře Go

8.3.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
AI AlphaGo bude soupeřit s šampionem ve hře Go
Není nic nového, že Google vyvíjí svou umělou inteligenci. Přišel ale čas ji otestovat, a tak se AI od Googlu postaví proti světovému šampionovi v deskové hře Go, jihokorejskému mladíkovi se jménem Lee Se-dol.
Někdo může deskovou hru Go znát také pod názvem Baduk. Pochází ze staré Číny a trochu připomíná šachy. Hraje se na mřížce čar 19×19 průsečíků s bílými a černými herními kameny. Lee Se-dol je v této hře světovým mistrem a nyní zkusí poměřit své síly s umělou inteligencí od Googlu.

Aby byl souboj mezi člověkem a strojem ještě zajímavější, cena pro vítěze je asi jeden milión dolarů, což dělá v přepočtu přibližně 25 miliónů našich korun.

Tato umělá inteligence od Googlu dostala pojmenování AlphaGo a již dříve hrála proti evropským mistrům a porazila je. Nicméně, experti tvrdí, že asijští šampioni jsou na úplně jiné úrovni a že to bude zajímavý souboj.





Celé utkání bude sestávat z 5 zápasů, které proběhnou ode dneška, 8. března, do 15. března v hotelu Four Seasons v Soulu. Lee Se-dol přiznal, že je nervózní, protože na rozdíl od soupeře z masa a kostí se nebude možné u AlphaGo řídit pohyby či výrazy v obličeji protihráče. Umělá inteligence se také dokáže přizpůsobit stylu hraní každého hráče, a to právě proto, že se učí přímo za pochodu.

Uvidíme, jak se tento pokus Googlu otestovat inteligenci své umělé inteligence nakonec vydaří. Společnost si je jistá, že jejich AI vyhraje, stejně je na tom i Lee Se-dol. Komu fandíte vy?

Zdroj: BBC, zdroj obrázku: Wikimedia
reklama