Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
24.11.2023, Milan Šurkala, aktualita
Kdysi táhla Nvidii kryptoměnová horečka, nyní to je umělá inteligence. Její akcelerátory pro výpočty jsou tak populární, že firma meziročně 3krát navýšila příjmy. A čisté zisky? Ty se zvýšily rovnou řádově.
honza1616 (3712) | 27.11.202315:54
To budou krásné odměny ze zisku,
....pro nejvyšší vedení.

Ale joo, je to úspěch a přejme jim to 😅 jsou šikovní,
což konkurence minimálně ta Intelácká není, když nemají takové zisky.

Jestli pak Huang stále přemýšlí nad koupením Intelu? Po těchto příjmech se možná znovu začne nabízet tato myšlenka.
Včera jsem četl na Rootu hezké dlouhodobé zhodnocení stavu Intelu a jeho letité války s AMD, tak po přečtení tohoto jsem si hned vzpomněl na ty 3 způsoby jak by se Intel mohl dostat z těchto 💩💩 a odkup Nvidií je jedna z cest,
sice by nebyla moc dobrá pro kravaťáky z Intelu, pokud by podmínkou byl Huang jako nový CEO,
ale zcela jistě by to byla cesta jak firmu dostat zpět z hrobníkovi lopaty
Odpovědět1  0
rizecek (259) | 24.11.202317:21
A tohle je důvod, čeho se v budoucnu bojím. Nic jako hrubý výkon a nativní rozlišení nebude existovat vše se bude renderovat přes technologie tipu DLSS redukce rozlišení obrazu, zvyšování latence, vymyšlené fps a bůh ví co ještě... Určitě se to v jiném odvětví PC určitě hodí, ale na herní scéně to už dnes je na škodu. Vývojáři si zaplatí DLSS, kde z reálných 60FPS to udělá falešných 150 lidi jsou rádi...
Z Nvidie se stává firma, která nedělá nic pro hráče a cpe všechny prachy do vývoje AI a ještě vymýšlí kravinky jako hořlavé 12WPVHR konektory nebo jak se ty kravinky vůbec jmenují.
Ještě, aby to ve finále nedopadlo tak, že Nvidia bude primárně vyrobcem pro firmy, kde se více využije akcelerátor umělé inteligence, kde jakoby herní výkon ty karty nebudou mít žádný.
Ale z pohledu hráče je to prostě mínus. Mínus v tom smyslu, že se hry nebudou optimalizovat tudíž nebudou vůbec funkční ­(viz rok 2023­) a bude se spolehat na falešné generátory fps a obrazu. Co se týče cen karet každou generaci, tak ty jsou také čím dál méně přívětivé.
Odpovědět2  3
Karel Polívka (1098) | 24.11.202320:33
Hráče zajímá především jimi vnímaná kvalita obrazu ­(vizuální zážitek­) a rychlost jeho vykreslování ­(FPS­). O hodně méně hráčů ­(napříč všemi platformami­) pak řeší latenci a naprosto zanedbatelné množství řeší to, co popisujete, tedy přesně z jakých dat bylo vygenerováno to, co se odehrává na jejich monitoru nebo televizi.

Se zvyšujícím se rozlišením zobrazovacích zařízení, nároků na rychlost vykreslování a také složitost výpočtů pro dosažení co nejlepšího vizuálního zážitku ­(viz path tracing­), je naprosto logické a nevyhnutelné, že budou hrát stále větší roli všemožné algoritmy, aby bylo možné požadovaného výstupu ­(vizuál, rychlost­) dosáhnout co nejvíce efektivním způsobem. Jít na to pouze hrubou silou by znamenalo, že bychom se posouvali kupředu nesrovnatelně pomaleji, což by nebylo v zájmu vůbec nikoho ­(ani hráčů, ani výrobců HW, ani herních vývojářů­). Sám za sebe rozhodně upřednostním to, co Vám tolik vadí, protože ten posun kupředu v možnostech grafického zpracování ­(pokud to dokáže vývojářský tým naplno a dobře zužitkovat­) za poslední roky vnímám jako velmi výrazný a z tohoto hlediska rozhodně není na co si stěžovat.
Odpovědět0  0
Jardadoma (1557) | 24.11.20239:10
Mám trochu obavy, že grafiky asi nebudou pro Nv prioritou a cenový válka s AMD nehrozí. Takže sbohem levné a výkonné grafiky.
Odpovědět5  0
snajprik (1652) | 24.11.20236:35
Nvidia to napalila na pana s AI GPU, zisky o ktorych sa im ani nesnivalo. Trochu im robi problem samo USA s tym že im zakazala dovažať GPU do činy a 60% vyrobených AI GPU skončilo v čine, ale už maju spôsob ako to obisť :D
Odpovědět2  2
honza1616 (3712) | 24.11.20237:11
Nemají,
nové akcelerátory které měly reagovat na první ban smetl ze stolu druhý ban který vešel v platnost okamžitě.
Žádné akcelerátory pro Čínu, dokonce tento ban je tak přísný že ani RTX4090 se tam nemůže prodávat, díky tomu stoupají prodeje AMD.
Nvidie ovšem reaguje na druhý ban a našla si zákazníky mimo Čínu,
přesto je to pro Nvidii špatné, Čína byla obrovský trh a odbytiště, co když se teď trh rychleji nasytí a nebude po akceleratorech už taková poptávka ....?!
Odpovědět3  1
Hnizdo (450) | 24.11.20239:43
on to není ani tak ban jako nutnost povolení k exportu. v každém případě nyní saúdská arábie a spojené arabské emiráty nakupují tisíce akcelerátorů, z toho část pro čínský výzkum, který bude ovšem probíhat na blízkém východě. a jsem hrozně zvědavý na ty sankce pro SA a SAE
Odpovědět3  1
Milan Šurkala (5043) | 24.11.20237:18
"60% vyrobených AI GPU skončilo v čine­"

Mě by zajímaly zdroje těch Vašich ­"informací­", protože co Vy řeknete, to není pravda. 60 %? Kde jste na to přišel? Data Center měl příjmy 14,5 mld. veškeré prodeje do Číny včetně Hong Kongu ­(tedy nejen Data Center, ale i Gaming, Auto,...­) byly 4,0 mld. 60 % ze 14,5 je 8,7 mld. Tak jak to může být 60 % ­(tedy 8,7 mld­) jen pro Data Center, když všechny divize do Číny dodaly za 4? To nedává smysl.

A ještě lze citovat další část zprávy: ­"Our sales to China and other affected destinations, derived from products that are now subject to licensing requirements, have consistently contributed approximately 20­-25% of Data Center revenue over the past few quarters.­" Toto číslo nicméně zahrnuje ještě několik dalších států kromě Číny, každopádně s 60 % jste zhruba tak o dvojnásobek vedle. Aspoň to není řádově, jak je u Vás obvyklé.
Odpovědět6  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.