Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aigo P8860 - Kapesní UMPC s Linuxem

16.8.2008, Pavel Bureš, aktualita
Aigo P8860 - Kapesní UMPC s Linuxem
Produkty čínské společnosti Aigo můžete již několik let nalézt na pultech českých obchodů. Jedná se zejména o přehrávače hudby a videa, USB klíčenky a fotorámečky. Aigo však také vyrábí mnohem sofistikovanější zařízení, model P8860 je toho...
Produkty čínské společnosti Aigo můžete již několik let nalézt na pultech českých obchodů. Jedná se zejména o přehrávače hudby a videa, USB klíčenky a fotorámečky. Aigo však také vyrábí mnohem sofistikovanější zařízení, model P8860 je toho důkazem. Přístroj můžeme zařadit jak do kategorie UMPC, tak vzhledem k malému displeji a opravdu kapesním rozměrům i mezi MID (Mobile Internet Device).




Počítač disponuje úsporným procesorem Intel Atom Z500 na frekvenci 800 MHz, sekunduje mu 512 MB operační paměti DDR2. Jako úložiště dat slouží 4 GB SSD, použít lze však i paměťové karty standardu MicroSD. UMPC nabídne dotekovým displej o rozlišení 800 x 480 bodů, který se v poslední době objevuje v mnoha komunikátorech s operačním systémem Windows Mobile. Narozdíl od nich však Aigo nabídne o několik palců větší úhlopříčku, výrobce totiž použil 4,8" panel. Nechybí ani bezdrátové technologie v podobě Bluetooth 2.0 a Wi-Fi (802.11b/g), počítač je vybaven i 0,3 Mpix fotoaparátem. Rozměry přístroje činí 152 x 80 x 22 mm, hmotnost je cca 300 gramů.

Za zmínku rovněž stojí výsuvná QWERTY klávesnice, která může někomu připomínat klávesnici HTC Tytnu. Dodávaný akumulátor o kapacitě 2700 mAh by měl podle zatím dostupných informací poskytovat dostatek elektrické energie až pro 5,5 hodin provozu.




Počítač dostanete s nainstalovanou distribucí Linuxu, kromě operačního systému nechybí ani kancelářský balík, webový prohlížeč, aplikace pro práci s grafikou, instant messenger a prohlížeč PDF. Pro úplnost dodejme, že stejné UMPC má v nabídce také Gigabyte pod označením M528. Aigo pořídíte na eBay za cca 11 000 Kč, varianta z dílny Gigabyte stojí 435 GBP u Expansysu.

Zdroj: Pocketables, eBay