reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aktualizace na Apple macOS Monterey "odstřeluje" některé starší Macy

5.11.2021, Milan Šurkala, aktualita
Aktualizace na Apple macOS Monterey "odstřeluje" některé starší Macy
Ne každá aktualizace operačního systému proběhne bezproblémově na všech počítačích. Své by o tom mohl vyprávět Microsoft, ale nevyhnulo se to ani Applu. Jeho macOS Monterey dokáže z některých starších Maců udělat drahé těžítko.
Aktualizace operačních systémů i jiných aplikací jsou vždy více či méně sázkou do loterie. Docela pochopitelné je to u počítačů s operačním systémem Microsoft Windows, kde je tolik kombinací SW a HW, že otestovat všechny možnosti ani nejde. O něco jednodušší by to měl mít Apple, ale ani tam nejde vždy vše růžově. Aktualizace na macOS Monterey totiž dokázala odstavit několik starších MacBooků různých generací. Z těch se tak v několika případech stalo drahé těžítko neschopné dalšího provozu. Naštěstí problém není neřešitelný a dá se za určitých podmínek vyřešit i v domácích podmínkách.
 
Apple MacBook Pro
 
Problém souvisí s tím, že se proces aktualizace správně nedokončí. V případě výpadku proudu by to u MacBooků neměl být výraznější problém (mohou běžet na baterku), ale Mac mini nebo iMac už potíže mít mohou. Nesprávné ukončení ale může pramenit i z jiných důvodů a vše tkví v možné vadné aktualizaci firmwaru bezpečnostního čipu Apple T2, která nemusí vždy doběhnout bez chyby.
 
K oživení počítače, který kvůli vadné aktualizaci nejeví známky života, bude potřeba druhý Mac minimálně se systémem macOS 10.15.6 a poslední verzí Apple Configurator 2. Oba počítače je potřeba propojit přes jejich porty USB-C, spustit aplikaci na funkčním počítači a restartovat ten vadný podle speciálního postupu (kombinace kláves se může lišit podle modelu). To by mělo pomoci. Celý postup najdete na stránkách Applu. Nemáte-li po ruce druhý Mac, bude potřebná návštěva servisu nebo někdo, kdo takový počítač může na chvíli zapůjčit.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama