reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alan Wake II: nový trailer, path tracing a DLSS 3.5

24.8.2023, Karel Polívka, aktualita
Alan Wake II: nový trailer, path tracing a DLSS 3.5
Alan Wake je hra, která si postupem času kolem sebe vytvořila hodně fanoušků, kteří už dlouhé roky čekají na její pokračování, které se už konečně nezadržitelně blíží. A jelikož zbývají už jen 2 měsíce, zveřejnili vývojáři z Remedy nový trailer.
Původní Alan Wake od vývojářského studia Remedy Entertainment (jež se proslavilo vytvořením série Max Payne) vyšel už v roce 2010 pro Xbox 360, verze pro PC následovala v roce 2012. Mix netradiční hlavní postavy (nestává se často, že hrajete za spisovatele, jehož největší problém je na počátku ten, že má tvůrčí blok) a herních mechanik ve spojení s působivým vizuálem i výbornou atmosférou dokreslující zajímavý příběh způsobil, že si hra postupem času nacházela nové hráče i dlouho po vydání. A mnozí z těch, kteří ji dohráli, se k ní třeba i opakovaně vraceli. Nicméně v prvních 2 letech, kdy byla na základě rozhodnutí vydavatele v podobě Microsoftu k dispozici jen pro Xbox 360, byla prodejnost výrazně pod očekávání. 
 
V roce 2012 vyšel i menší spinoff Alan Wake's American Nightmare, který se zaměřoval více na akční gameplay ve snaze oslovit mnohem více hráčů, ale to se nepodařilo. Vydání prvního dílu pro PC mělo už výrazně větší prodejní úspěch, ale zklamání v Microsoftu z těch prvních dvou let na Xboxu 360 způsobilo, že následovaly dlouhé roky, kdy se kolem značky Alan Wake nic nového nedělo. Až 1. července 2019 se objevila zpráva, že Remedy získalo od Microsoftu vydavatelská práva na tuto značku. V říjnu 2021 jsme se pak dočkali remasteru prvního dílu a na akci The Game Awards 2021 došlo pomocí traileru k oznámení druhého dílu s předpokládaným vydáním v letošním roce, což je stále na programu a potvrzuje to i nově zveřejněný trailer:

 
Pro lepší názornost toho, jaký herní zážitek lze očekávat, ale doporučuji spíše tento starší trailer. Pokud Alan Wake neznáte, vedle nezvyklého příběhu stojí za pozornost hlavně herní mechaniky, protože je tu gameplay založený na práci se světlem, jelikož nejdůležitější výbavou je zde baterka a její světelný kužel, pomocí kterého oslabujete "posedlé" nepřátele až do té míry, že se stanou zranitelnými pro využití střelných zbraní.
 
 
 
Bez prvotního oslabení světlem máte smůlu a můžete do nepřítele vystřílet třeba celý zásobník, aniž by to mělo nějaký efekt. Zřejmě Vás napadne, že taková hra je výborný adept na využívání ray tracingu. A taky že ano, Alan Wake 2 bude dokonce podporovat jeho více komplexní metodu path tracing a v oblasti upscaling technologií nejnovější verzi DLSS 3.5.
 

 
O podpoře ray tracingu se spekulovalo už u nedávného remasteru prvního dílu, ale ten jej nakonec nenabídl. Na následující dvojici screenshotů ze hry Alan Wake 2 pocházející z webu Nvidie se můžete podívat na srovnání scény, kdy výchozí obrázek znázorňuje aktivní path tracing, zatímco po přejetí kurzorem nebo tapnutí se zobrazí verze bez jeho využití.
 
- přejeďte kurzorem nebo tapněte na obrázek pro změnu na verzi bez path tracingu (a pro změnu zpět pak tapněte někam mimo) - 
 
K tomu také Nvidia zveřejnila video, které je zaměřené primárně na prezentaci DLSS 3.5:
 
 
Zatímco první díl byl primárně akční hrou s hororovými prvky, druhý díl by měl být vyloženě survival horor. Pro úplnost je třeba dodat, že od vydání prvního dílu jsme se od Remedy dočkali dvojice her Quantum Break v roce 2016 a Control v roce 2020, přičemž do Control přibylo obsahové DLC "AWE", které propojilo její herní svět s tím v Alan Wake, takže bude zajímavé sledovat, jak na to naváže Alan Wake 2. Za sebe už jen doplním, že Max Payne, Alan Wake, Quantum Brake i Control patří z hlediska atmosféry mezi to nejlepší, co jsem kdy hrál, takže jakákoli další produkce Remedy má mou pozornost.
 
Alan Wake 2 má vyjít 27. října 2023 na platformách PC (zde bohužel prozatím jen exkluzivně v Epic Games Store), PS5 a Xbox Series X|S a už bylo předem oznámeno, že pro hru vyjdou minimálně 2 obsahová rozšíření: Night Springs a Lake House.
 
Zdroj: Remedy, Nvidia
Máte v plánu si zahrát Alan Wake II?
V anketě šlo hlasovat od 24.8.2023 do 24.9.2023. Počet hlasujících: 9
Ano56 %
Zatím nevím, chci si o hře zjistit více informací.11 %
Ne33 %
reklama