reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alder Lake mají také nabídnout verze F bez integrované grafiky

26.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Alder Lake mají také nabídnout verze F bez integrované grafiky
Intel se chystá na podzim představit první procesory Alder Lake, které budou znamenat zvláště pro desktopy obrovské změny a byla otázka, zda se ty nebudou týkat i zavedených pořádků. Pokud jde ale o modelovou skladbu, překvapení se konat nejspíš nebude.
Intel Alder Lake budou první 10nm desktopové procesory, poprvé se na desktopu dočkáme také podpory pamětí DDR5, sběrnice PCIe 5.0, hybridní architektury se dvěma typy jader a hardwarovým plánovačem procesů, máme tu i novou patici LGA 1700, ovšem co se týče modelové skladby, Intel bude zřejmě pokračovat ve stejném stylu jako doposud. 
 
Komachi Ensaka zmiňuje konkrétně šest procesorů, a sice 12900K a KF, 12700K a KF a 12600K a KF, což jsou tedy ve skutečnosti spíše pouze tři. Nejde o první zmínku procesoru 12900K a i když se o slabších modelech před vypuštěním nové generace na trh obvykle nemluví, zatím opravdu nemáme důvod si myslet, že by letos na podzim měly nastoupit právě i slabší Alder Lake-S.
 
Už dříve se totiž psalo o tom, že Intel si nejdříve připraví několik výkonnějších a dražších modelů, aby po několika měsících vypustil na trh zbytek. A nebylo by to poprvé, co něco takového udělal, stačí si vzpomenout na Core 9. generace.
 
Core i9-12900K se mimochodem nedávno ukázal v testu Geekbench, kde dosáhl skóre 1893 bodů ve výkonu jednoho jádra a 17299 bodů ve vícevláknovém výkonu. Jde zatím ještě o vzorek, který ovšem už překonal 16jádrový Ryzen s náskokem 12 % v jednovláknovém testu a 3 % ve vícevláknovém. 
 
Nyní se také ukazuje, že Intel nejspíše zachová i nabídku procesorů s deaktivovaným grafickým integrovaným jádrem (iGPU), což bude Xe se 32 EU. To mu pochopitelně umožní využít i takové čipy, které byly vyrobeny s chybou v iGPU. A v souladu s nabídnou posledních dvou generací Core by modely KF či F měly být o trošku levnější. 
 
Nástup Alder Lake i ve verzích s deaktivovanou grafikou je ostatně logický už jen vzhledem k tomu, jaký nedostatek výrobních kapacit dnes firmy pociťují a to se týká rovněž Intelu, který by se sám připravoval o výdělek, kdyby procesory s vadnou grafikou vyhazoval. Některé ji ale mohou mít samozřejmě plně funkční, jen deaktivovanou, což už je pak spíše marketingové rozhodnutí, ale o tom se podrobnosti stejně nikdy nedozvíme. 


reklama