reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ALi M1685: PCI Express a DDR-II již i od ALi

9.7.2004, Štěpán Mrázek, článek
ALi M1685: PCI Express a DDR-II již i od ALi
Společnost ALi Corporation patří mezi výrobce čipových sad, které jsou spíše pověstné svojí lácí, než technickou dokonalostí. Přesto však nemůžeme společnosti ALi upřít inovaci a rychlost v dostupnosti technických novinek.
Společnost ALi Corporation patří mezi výrobce čipových sad, které jsou spíše pověstné svojí lácí, než technickou dokonalostí. Přesto však nemůžeme společnosti ALi upřít inovaci a rychlost v dostupnosti technických novinek. Příkladem může být čipová sada ALi M1865, která přináší poslední novinky pro platformu Pentium 4 a přidává zároveň 8-bitovou sběrnici HyperTransport pro spojení obou čipů. Nejprve se podíváme na čip northbridge M1685.

Northbridge ALi M1685

Severní můstek přináší všechny běžné funkce a mimo nich také nejnovější novinky, jako je například podpora paměťové technologie DDR-II či portu PCI Express x16. Samozřejmostí je pak podpora systémové sběrnice 200 MHz (800 MHz QDR). Podpora operačních pamětí je značně široká, začíná u historických DDR266 a pokračuje přes DDR333 a DDR400 až na DDR-II 400/533/667. Perličkou na dortu je pak podpora sběrnice PCI Express x16 s datovou propustností 4 GB/s (dvojnásobek dnešní sběrnice AGP 8x).



Obr. 1 – Northbridge ALi M1685

Pozn.: Podpora sběrnice PCI Express a paměťové technologie DD-II jsou jediné změny, kterými se Northbridge M1685 liší od čipu M1683 (viz tento článek).

Southbridge M1566

Součástí čipové sady má být southbridge čip M1566, bohužel však o něm nemáme bližší informace, vyjma toho co je vidět na blokovém schématu (viz obrázek 2). Tedy podpora sběrnice USB 2.0 (bohužel nevíme kolik portů), sběrnice Serial ATA-150 (opět neznáme počet zařízení),a nevíme ani nic o podpoře technologií RAID či třeba takovém 1G Ethernet (teď nemám na mysli připojení řadiče na sběrnici PCI). Zkrátka informace jsou nedostačující k tomu, abychom mohli vnést jakýkoliv soud. Hodnotím však doplnění sběrnice Seriál ATA a pomalejších portů PCI Express!


Obr. 2 – Blokové schéma čipové sady ALi M1685
klikněte pro zvětšení

Čipová sada se (alespoň) na papíře jeví jako velice zajímavý kousek. Otázkou je, jak se ukáže v reálném srovnání s Intel 925X či produkty společnosti VIA a SiS. Pokud se nám ji podaří získat k testům, pak uvidíte jaká je reálná kvalita tohoto čipsetu. Já osobně jsem však už dlouhá léta k produktům ALi poněkud skeptický (rád se však nechám přesvědčit o opaku).

Pozn.: Nějak jsem si nebyl schopen vzpomenout, kdy jsme naposledy testovali základní desku s čipovou sadou ALi a tak jsem se podíval do archivu. Výsledek byl tristní, za letošní a loňský rok jsem v archivu nic nenašel. Již to, že se někdo nesnaží dostat svoje produkty do recenzí. leccos napovídá.
reklama