Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ALP – blýská se na lepší časy?

5.4.2006, Pavel Bureš, aktualita
ALP – blýská se na lepší časy?
O Advanced Linux Platform byly již napsány tisíce řádků, z velké části se jednalo o informační materiály spol. Acces. Na probíhají konferenci LinuxWorld v Bostonu můžete vidět několik přístrojů s ALP, PalmInfocenter dokonce přinesl několik...
O Advanced Linux Platform byly již napsány tisíce řádků, z velké části se jednalo o informační materiály spol. Acces. Na probíhají konferenci LinuxWorld v Bostonu můžete vidět několik přístrojů s ALP, PalmInfocenter dokonce přinesl několik obrázků a zajímavé informace a o aplikačních rozhraních.

Na novém operačním systému bude možné spouštět J2ME programy (obdobně jako na mobilech), dále GTK+, Palm OS 68k (díky emulaci) a poběží i MAX aplikace. Rozhraní MAX je oproti třem dalším novinka, jedná se o rozhraní, které PalmSource doporučuje k použití vývojářům.




MAX zachovává podporu pětisměrného tlačítka a dvou vyhrazených softwarových kláves. Ovládání díky dotekovému displeji zůstává rovněž. Nejzajímavější je, že MAX přináší plnohodnotný multitasking. Byla to dlouhá cesta, ale nyní to vážně vypadá, že se Palmy opět dostanou na dobrou cestu. ALP bude skvělým základem pro budoucí rozvoj, přeci jen na současném Palm OS 5, který v jádru nezaznamenal příliš zásadních změn oproti starším verzím, se nedá stavět donekonečna.

O tom, že si vývojáři od rozhraní MAX hodně slibují, svědčí mj. fakt, že všechny dodávané aplikace budou vytvořeny právě pro MAX a emulátor Palm OS či virtuální stroj Javy budou spíše doplňky.