reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alphabet vlastnící Google dosáhl hodnoty 1 bilionu USD

18.1.2020, Milan Šurkala, aktualita
Alphabet vlastnící Google dosáhl hodnoty 1 bilionu USD
Společnost Alphabet, pod níž spadá i Google, je čtvrtou americkou společností, která dosáhla na hodnotu jednoho bilionu USD. Doplňuje tak předchozí trojici v podobě Applu, Amazonu a společnosti Microsoft.
Závody v hodnotě společností na akciovém trhu pokračují a bájnou hranici 1 bilionu USD (tedy 1000 miliard) překonala už i společnost Alphabet, která je mateřskou společností Googlu. Stalo se tak ve čtvrtek, kdy se jedna akcie prodávala za více než $1450. Hodnota ale dále stoupala a nyní se došplhala na $1480, což znamená, že Alphabet už má tržní hodnotu 1,02 bilionu USD. Připomeňme, že před rokem byla hodnota $1098, takže kdo tehdy investoval, měl by nyní akcie v hodnotě o téměř 35 % vyšší.
 
Google logo
 
Pokud jde o americké společnosti, první firmou, která překonala hranici bilionu USD, byl Apple. Ten nadále výrazně roste a nyní už je na částce 1,39 bilionu USD. Amazon se do tohoto klubu také připojil, nicméně zase z něj vypadl a nyní se pohybuje okolo 925 miliard USD. Třetí společností byl pak Microsoft, který si růst nadále drží a nebezpečně se blíží Applu s 1,275 bilionu USD. Bilion ale překonaly i některé neamerické firmy. Už v roce 2007 to byla společnost PetroChina, které se to ale povedlo jen na krátkou chvíli. Saudi Aramco dokonce překonalo 2 biliony USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama