reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amazon si patentoval bezpečnou sebedestrukci svých dronů

4.12.2017, Jan Vítek, aktualita
Amazon si patentoval bezpečnou sebedestrukci svých dronů
Amazon si nechal patentovat systém, který má zařídit bezpečnou sebedestrukci dronů chystaných pro využití v rámci služby Prime Air. Ta je plánována pro rychlou a automatizovanou dopravu zboží. 
Společnost Amazon si nechala patentovat bezpečnou sebedestrukci svých dronů, jež chce využít pro dopravu zboží ke svým zákazníkům. Termín bezpečná sebedestrukce možná zní jako oxymoron, ale v podstatě je přesný. Je třeba však zdůraznit, že ona bezpečnost se netýká samotného dronu či jeho nákladu, ale právě jeho okolí. Amazonu tak jde o to, aby letící dron v případě své poruchy či srážky s nějakým jiným objektem způsobil co možná nejmenší škody. 
 
 
Jde tak o systém pro Amazon Prime, průkopnickou službu pro rychlou a automatizovanou dopravu lehčího zboží ke koncovým zákazníkům, díky níž bychom tak mohli v ideálním případě dostat svou objednávku v rámci desítek minut. 
 
Počítá se tak s tím, že drony Amazonu budou létat i v zastavěných oblastech a pokud by taková služba měla opravdu vzniknout a dostat se do obliby, je zřejmé, že budou hrozit nehody. Drony se mohou srazit třeba s ptáky, může je vyvést z míry náhlý poryv větru, nebo prostě mohou selhat. V takovém případě má nastoupit řízená sebedestrukce s ohledem na okolí. Jak má fungovat? 
 
 
Amazon mluví konkrétně o "přímé fragmentaci nepilotovaných létajících zařízení". To znamená, že tu bude především zařízení, které odhalí problémy a spustí proces sebedestrukce pomocí "fragmentation controller". Ten započne s postupným oddělováním jednotlivých částí s ohledem na okolí dronu, čili tak, aby nezačaly dopadat na ulici, hřiště, apod. Amazon tak soudí, že pokud má dron už spadnout, pak bude lepší, když se rozpadne postupně, než aby někam žuchnul celý. 
 
Navíc se počítá s tím, že kontrolované odhazování jednotlivých částí může napomoci tomu, aby zbytek dronu byl lépe řiditelný a mohl co nejbezpečněji dosednout tam, kde to nebude vadit. Amazon má přitom už své drony v podstatě vyzkoušené, ale bude ještě trvat, než získá povolení je využít v praxi do dopravu zboží, a tak bude mít i čas na to, aby vyvinul svou technologii pro řízený rozpad. Stejně tak má problémy s tím, aby efektivně a bezpečně řídil velké množství dronů najednou. 

Zdroj: KitGuru


reklama