Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD a ATi: sloučení potvrzeno

29.7.2006, Milan Šurkala, článek
AMD a ATi: sloučení potvrzeno
Nepravděpodobné se stalo skutečností. Druhý největší výrobce procesorů, společnost AMD (Advanced Micro Devices), a výrobce grafických čipů a čipových sad, kanadská společnost ATi Technologies, právě dnes oficiálně oznámily sloučení do jediné společnosti. Podívejme se tedy nyní na pár informací týkajících se této události. Update: Strategická vize společnosti AMD.
Kapitoly článku:
  1. AMD a ATi: sloučení potvrzeno
  2. Strategická vize společnosti AMD
O spojení společností AMD a ATi se mluvilo již delší dobu, nepřikládala se tomu však vysoká pravděpodobnost. Všichni pochybovači však byly dneškem umlčeni. Společnosti AMD a ATi dnes potvrdily sloučení do jediné firmy.



Celá transakce bude stát společnost AMD 5,4 miliardy dolarů. 4,2 miliardy bude zaplaceno peněžní cestou (z toho 2,5 miliardy dolarů si AMD půjčila od Morgan Stanley Senior Funding, Inc.), zbytek bude tvořit 57 milionů akcií společnosti AMD. K 21. červenci 2006 činila hodnota akcie AMD $18,26, akcie společnosti ATi mají nyní hodnotu $20,47. Tato částka se skládá z $16,40 vlastní hodnoty akcie a z 22.29% akcie společnosti AMD.



Transakce byla schválena akcionáři obou společností. Vše ještě musí schválit regulační orgány USA a Kanady, případně další jurisdikce. Pokud by se sloučení nevydařilo, musí ATi podle dohody vyplatit společnosti AMD 162 milionů dolarů. Vše by mělo být dokončeno do konce tohoto roku, společnost by si měla ponechat jméno AMD.


Dave Orton (ATi) a Hector Ruiz (AMD)

Společnost bude mít přibližně 14900 zaměstnanců, z toho lehce přes 10000 má původní AMD. Sídlo bude v Sunnyvale v Kalifornii s hlavními pobočkami v Silicon Valley a Markhamu v Ontariu. Výrobní a vývojové centra budou roztříštěna po celém světě.

Ve vedení společnosti se objeví:
  • Ředitel a CEO: Hector Ruiz
  • Prezident a COO: Dirk Meyer
  • Výkonný viceprezident odnože ATi: Dave Orton
  • Finanční ředitel: Bob Rivet
  • Ředitel prodeje a marketingu: Henri Richard
  • Administrativní ředitel: Tom McCoy
  • Ředitelství společnosti pak budou tvořit nynější ředitelé AMD včetně dvou ředitelů z ATi.

Sloučení má vytvořit jednu velkou společnost, kdy se spojí velký výrobce procesorů a paměťových čipů s výrobcem grafických čipů, chipsetů a dalších multimediálních čipů. Výsledkem má být prvotřídní optimalizace platforem, které budou dříve k dispozici a zjednoduší se rovněž podpora. Hodně si AMD slibuje především z mobilního segmentu, kde hodlá vyrábět výkonné platformy jak po stránce procesoru, tak i zpracování grafiky a multimédií, to vše při velmi nízké spotřebě. Pozadu nezůstanou ani zařízení jako handheldy nebo digitální televize.


Dave Orton (ATi) a Hector Ruiz (AMD)

AMD očekává, že sloučení začne přinášet mírné zisky již v roce 2007 s tím, že v roce 2008 již půjde o velmi slušný výdělek. Do konce roku 2007 hodlá AMD snížit výdaje asi o 75 milionů dolarů. Prodeje nové společnosti by se podle předpokladu měly pohybovat kolem 7,3 miliardy dolarů (do předpokladu však není započítán paměťový segment AMD za třetí a čtvrté čtvrtletí roku 2005). Výzvou je však udržet pozitivní výsledky, trh slábne a to zejména v high-end oblasti, kde jde především o výkonné grafické karty. Na opačné cenové straně, která zažívá naopak vzestup, to rovněž znamená slevy procesorů, aby byly konkurenceschopné. Dnes je to velmi patrné v cenové válce AMD proti Intelu. Sloučením s ATi získala AMD větší konkurenceschopnost, nyní si může sama vyrábět chipsety pro své procesory a tedy i své vlastní platformy, například něco na způsob Intel Centrino. Kvůli tomu AMD na mobilním trhu dost ztrácela, nyní může představovat kompletní řešení CPU+chipset+GPU.

CEO AMD Hector Ruiz se k tomu vyjádřil: "ATi sdílí naši vášeň a doplňuje nás v našem úsilí - vedení v technologiích a soustředění se na inovace a zákazníky. Spojení těchto dvou výborných firem dohromady nám dovoluje dostat se dál, než bychom byli schopni se dostat samostatně, vylepšit naši výrobu tak, abychom byli technologickým lídrem a tím správným partnerem dalším společnostem. Věřím, že AMD i ATi budou znamenat vzrůst a inovaci pro celý průmysl, dovolujíc našim partnerům vytvořit nejrůznější řešení a posílit naše zákazníky volbou toho nejlepšího."

Dave Orton z ATi pak komentoval situaci následovně: "Tato kombinace znamená rychlejší růst pro ATi a širší horizont pro naše zákazníky. Všechny naše produktové řady z toho něco vytěží. Sloučení s AMD nám dovolí agresivnější inovaci v PC segmentu a pomůže nám investovat více do zákazníků, abychom zůstali v popředí trhu."

"Windows Vista přinese úžasné novinky pro uživatele jako výsledek vylepšení grafiky a výkonu," komentoval Jim Allchin z Microsoftu. "Jsme nadšeni z potenciálu, který jsou společnosti AMD a ATi schopny spolu poskytnout, takže Windows Vista bude pro naše zákazníky ještě lepší." Samir Bhavnani, ředitel výzkumu v Current Analysis se pak nechal slyšet: "Dohoda posouvá AMD mnohem blíž Intelu."

Otázkou je, co sloučení způsobí ve vztahu AMD a nVidie. To patrně ukáže až čas, je však jisté, že nVidia už nebude předním dodavatelem chipsetů pro platformy AMD, jako tomu bylo v minulosti.

Zdroj: www.amd.com


UPDATE (28.7.2006):

Přestože nyní spadá ATi pod AMD, bude ATi nadále prodávat chipsety i pro procesory Intel. Licence totiž ze strany Intelu nebyla zrušena, původní zprávy však hovořily o opaku. Pro ATi je to výhodné, za první čtvrtletí roku 2006 vyrobila 4,3 milionů chipsetů pro procesory Intel, pro procesory AMD to bylo o trochu méně, 3,9 milionu. Zrušením licence by hodně ztratila. Intel má nyní na trhu chipsetů 57% podíl, VIA pak 15%, ATi 12%, nVidia jen 9% a SIS kolem 6%.

nVidia se k převzetí ATi zatím staví pozitivně. Podle jejího vyjádření je nyní jediným výrobcem GPU a chipsetů, který podporuje jak AMD tak i Intel. Ovšem, jak již víme, ATi bude i nadále vyrábět chipsety pro procesory Intel (dokud Intel nezruší licenci, což by pro ATi výrazně zmenšilo trh s čipovými sadami) a co se týče grafických karet, zde žádné omezení není, snad jen na poli dual-GPU a quad-GPU řešení. Nicméně, nVidia se stane pro Intel mnohem silnějším partnerem.

V další kapitole se podíváme na to, co by mělo toto spojení sil do budoucna přinést a jaké budou tendence vývoje.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.