Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Athlon 64 FX-57 oficiálně představen

27.6.2005, Milan Šurkala, aktualita
AMD Athlon 64 FX-57 oficiálně představen
Řada FX určená pro hardcore hráče a overclockery má nový přírůstek do rodiny. Je jím dlouho očekávaný model FX-57. Model FX-55 nahradí na poli nejrychlejšího procesoru FX, ale kupodivu ne na výrobních linkách (AMD zatím vždy vyrábělo pouze...
Řada FX určená pro hardcore hráče a overclockery má nový přírůstek do rodiny. Je jím dlouho očekávaný model FX-57. Model FX-55 nahradí na poli nejrychlejšího procesoru FX, ale kupodivu ne na výrobních linkách (AMD zatím vždy vyrábělo pouze nejrychlejší model a pomalejší se přestal vyrábět). FX-57 dostal do vínku dalších 200MHz navíc, takže jeho frekvence nyní činí 2,8GHz.


Nový model je vyráběn na 90nm jádře San Diego, to se pyšní 1MB L2 cache, 114 miliony tranzistorů, plochou jádra 115mm2 (předtím 193mm2) a podporou instrukcí SSE3. Údajně se na tomto jádře vyráběly i některé modely FX-55, v některých cenících jsou, ale všichni se tváří, že neexistují a opravdu si myslím, že nikdy nebyly. FX-57 se logicky stává nejrychlejším jednojádrovým procesorem AMD, získává především ve hrách, pro které je primárně určen. Ve většině testů však překonává i dvoujádrový procesor X2 4800+, který ovšem těží v multi-threadových aplikacích, kde zas občas na oplátku FX-57 překonává. Dvě jádra možná budou mít modely FX od příštího roku, kdy by i hry mohly začít využívat multi-threading. Zatím to zůstává nezodpovězenou otázkou. Tehdy by měla přijít i podpora DDR2 pamětí. Diskutabilní je podpora pamětí. Některé zdroje uvádějí stále DDR400, některé už DDR533. AMD zatím údaje pro FX-57 na svých stránkách nemá. Testovací vzorky se ale zatím vždy tvářili, že mají podporu DDR400.

Podle prvních testů lze FX-57 přetaktovat z původních 2,8GHz přes 3,0GHz při mírně zvýšeném napětí 1,43V (původně 1,4V). Stabilní je pak ve všech aplikacích s výjimkou velmi náročného testu Prime95. Poněvadž procesor už od výroby běží na velmi vysoké frekvenci, jeho potenciál dosáhnout vyšších frekvencí není příliš dobrý. Overclockery však potěší odemčeným násobičem, výsadou FX procesorů. Maximální spotřeba TDP činí 104W.

Pro finančně obyčejně zajištěné občany bude nepříjemnou zprávou cena procesoru. Ta činí $1031 (v přepočtu asi 35000Kč s DPH), FX-55 stojí $827. Athlon 64 4000+ je naproti tomu za méně než poloviční cenu. Nastavíte-li ve hrách minimální detaily s minimálním rozlišením, bude 4000+ asi o 15% pomalejší. Naproti tomu, pustíte-li si hru ve velmi vysokých rozlišeních s vysokými detaily, výsledky budou velmi podobné. FX-57 tak rozhodně není rozumnou volbou v poměru cena/výkon.

Zdroj: www.theinquirer.net, www.amd.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.