Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD-ATi: poběží CrossFire i na nVidia chipsetech?

27.2.2007, Milan Šurkala, aktualita
AMD-ATi: poběží CrossFire i na nVidia chipsetech?
Dnes je CrossFire podporováno pouze několika chipsety AMD-ATi a na čipových sadách Intel 965 a 975. Na ostatních dual-GPU technologie CrossFire zatím neběží. Tomu by však měl nastat konec, protože AMD chce svou technologii CrossFire otevřít...
Dnes je CrossFire podporováno pouze několika chipsety AMD-ATi a na čipových sadách Intel 965 a 975. Na ostatních dual-GPU technologie CrossFire zatím neběží. Tomu by však měl nastat konec, protože AMD chce svou technologii CrossFire otevřít a tak by si tak mohla najít cestu i do jiných chipsetů.



"Open Multi-GPU Chipset Platform" iniciativa by tak mohla způsobit to, že dvě grafické karty AMD-ATi v režimu CrossFire by mohly běžet i na chipsetech společností SIS, VIA a dokonce nVidia. Podmínkou budou jen dva PCI-Express x16 sloty.

Jak je známo, podíl CrossFire je dosti malý v porovnání s konkurenčním SLI, které se těší poměrně velké popularitě. Například podle známé statistiky Valve Steam má CrossFire zastoupení 4%, kdežto SLI celých 96%. Zastoupení multi-GPU systémů je pak podle této statistiky 1,46% z celkového počtu počítačů. Předpokládá se však, že pokud AMD otevře CrossFire, to samé učiní i nVidia se svým SLI.

Zdroj: www.techreport.com, steampowered.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.