reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Barcelona a předpokládaný výkon

6.7.2007, Bohumil Federmann, aktualita
AMD Barcelona a předpokládaný výkon
Server Xbitlabs zveřejnil krátký článek o AMD a demonstračních verzích Barcelony s výsledky nějakých testů. V článku se uvádí, že nové čtyřjádro AMD Opteron "Barcelona" procesory na frekvenci 2,60 GHz můžou podávat o 21% vyšší výkon v SPECint_rate2006...
Server Xbitlabs zveřejnil krátký článek o AMD a demonstračních verzích Barcelony s výsledky nějakých testů. V článku se uvádí, že nové čtyřjádro AMD Opteron "Barcelona" procesory na frekvenci 2,60 GHz můžou podávat o 21% vyšší výkon v SPECint_rate2006 a o 50% vyšší výkon v SPECfp_rate2006 ve srovnání s čtyřjádrem Intel Xeon 5355 na frekvenci 2,66 GHz, což znamená, že nový procesor AMD je značně rychlejší ve srovnání s čtyřjádrem od Intelu na stejném taktovacím kmitočtu. Jde však více méně pouze o odhadovaný výkon.





Dále se v článku uvádí, že AMD Barcelona začíná s frekvencí něco málo nad 2,00GHz a Intel Xeon jde s taktem již ke 3,00GHz. Rovněž byly zveřejněny nějaké srovnávací testy pro dvouprocesorové a čtyřprocesorové sestavy. Šlo údajně o demonstraci serverového výkonu, kde čtyřjádro AMD Opteron "Barcelona" na frekvenci 2,3 GHz mělo být o 40% až 90% výkonnější než AMD Opteron 2222 na frekvenci 3 GHz. Rovněž byl vzpomenut údajný srovnávací test v POV-Ray, kde byl Intel Xeon o více jak 10% výkonnější oproti Barceloně od AMD.



Je zřejmé, že první dva „testy“pochází přímo od AMD. AMD však oficiálně stále mlčí a nechce nic kolem Barcelony prozradit. Oba testy jsou pouze jakési pomyslné přepočtení výkonu dvoujádrového Opteronu 2222 architektury K8 na budoucí výkon čtyřjádrové Barcelony, ale architektury K10. Tímto jednoduchým přepočtem by AMD úplně popřelo odlišnost architektury K10 od K8. Zde mám pocit, že AMD chce do poslední chvíle skutečný potenciál architektury AMD K10 utajit a vytáhnout jej jako poslední trumf.



Druhé dva grafy jsou ještě zajímavější. Text uvádí, že čtyřjádro je o 40% až 90% výkonnější, ale graf, kde je jako reference brán AMD Opteron 2222, praví opak. Nezbývá než abych připomněl množství falešných testů zmíněné AMD Barcelony, které již byly na různých stránkách zveřejněny. Rovněž nesmíme zapomenout na blížící se 45nm architekturu od Intelu a její možný výkonnostní potenciál. Článek nám tedy moc nového neprozradil, spíše se řadí mezi ty spekulativní, které čtenáře jen napínají před prvními oficiálními a seriózními testy. Je však stále zřejmější, že se AMD snaží skutečný výkon své Barcelony do poslední chvíle utajit.

Zdroje: X-bit labs, AMD
reklama