reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Bristol Ridge A12-9800 s BOX chladičem přetaktován na 4,8 GHz

22.9.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD Bristol Ridge A12-9800 s BOX chladičem přetaktován na 4,8 GHz
Jistý Korejec už vyzkoušel, co zvládne nejnovější král APU firmy AMD, model A12-9800 generace Bristol Ridge. Ten se mu povedlo s využitím originálního chladiče AMD Wraith přetaktovat na slušných 4,8 GHz.
Nedávno se na webu objevily první testy APU A12-9800, které bohužel ještě nepřinesly výsledky týkající se výkonu integrovaného GPU. To může přitom zužitkovat podstatně vyšší takt i rychlejší paměti DDR4, ale na druhou stranu jde stále o 512shaderovou grafiku. Nyní se ale podíváme na něco jiného, a sice na přetaktování. Je důležité uvést i to, že A12-9800 je na rozdíl od předchozích top modelů generace Kaveri a Godavari pouze 65W procesor, přičemž jeho GPU by mělo být rychlejší a CPU přinejmenším srovnatelné. Když si uvědomíme, že jde stále o 28nm čip, tak jde od firmy AMD o slušný pokrok v rámci optimalizace. Nicméně nyní se už můžeme těšit na 14nm APU, která by již konečně měla přinést větší pokrok ve výkonu, a to jak CPU, tak GPU. Společnost AMD byla v posledních letech zastíněna Intelem, jehož řada výkonných iGPU Iris už grafický výkon APU překonala. Klíčem k tomu je ale především paměť, která se stala pro APU úzkým hrdlem a ani DDR4 to nemohou zachránit. Bude třeba jiná technologie a ideálně pak HBM nebo podobná.





Nyní se tedy podíváme na to, jak se vedlo přetaktování APU A12-9800 s chladičem AMD Wraith. Ten má klasický design, ale je mnohem mohutnější než starší BOXované chladiče firmy AMD a také je přímo prošpikován trubicemi heatpipe. Se 65W procesorem si tak velice snadno poradí, ale co když jej zkusíme přetaktovat z výchozích 3,8 až 4,2 GHz?





Jistý Korejec pod přezdívkou NAMEGT zveřejnil výsledky své snahy na serveru HWBOT.org. Podařilo se mu své APU přetaktovat na slušných 4,8 GHz při napětí 1,325 V, přičemž využil jistou základní desku Asus Octopus, která ještě ani nebyla představena. Ta využívá čipovou sadu AMD B350 a k tom 8 GB paměti DDR4. Můžeme se tak těšit na dobrý přetaktovací potenciál nových APU od firmy AMD, ale na druhou stranu jde stále o čipy, jejichž grafický výkon už není ani uspokojivý.

AMD prý chce vyslat novou generaci Bristol Ridge pro socket AM4 až na začátku příštího roku po boku 14nm Summit Ridge (Zen), ale uvidíme, zda to nakonec nebude dříve. Dnes jsme se mimochodem dozvěděli, že společnost AMD oficiálně představí notebookové i desktopové Bristol Ridge dnes 3. října odpoledne našeho času.

Zdroj: PCGamesHardware.de
reklama