reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD bude čelit žalobě ohledně podvodu s cennými papíry

3.4.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD bude čelit žalobě ohledně podvodu s cennými papíry
Americký okresní soud rozhodl, že AMD bude muset čelit žalobám investorů, které se budou týkat podvodu s cennými papíry a jeho APU Llano. Ta přišla na trh v roce 2011 a nebyla příliš úspěšná, což mělo své následky.
Celá věc se tedy točí kolem první generace desktopových APU Llano, která na trhu nezaznamenala velké prodejní úspěchy, spíše naopak. AMD se rozhodlo situaci zachránit rychlým nástupem další generace APU, která přišla s označením Trinity, ovšem byla nucena odepsat hodnotu 100 milionů dolarů z neprodaných čipů Llano na skladě. To aby je mohla prodat za sníženou cenu. Firmu to přímo nestálo oněch 100 milionů, ale o tuto částku se snížila hodnota firmy, což tedy zasáhlo její akcionáře.





A v čem je tedy problém? Především v událostech, které k onomu odpisu vedly a způsobu, jakým jej AMD provedlo. Investoři firmu obviňují, že je podvodným způsobem informovala o výrobě procesorů Llano a že ta nebyla v tak dobrém stavu, jak bylo předkládáno. Za tím měly stát především problémy s 32nm výrobním procesem v GlobalFoundries. AMD pak mělo ve výsledku uměle navýšit svou hodnotu na akciovém trhu v letech 2011 a 2012 a nakonec firma vyrobila naopak až příliš mnoho čipů Llano, a to v době, kdy se problémy v GlobalFoundries už vyřešily. Tyto čipy se pak horko těžko prodávaly, což vedlo k 100milionovému odpisu, který dopadl na hodnotu akcií firmy.

Soud tedy otevřel cestu k tomu, aby mohla proběhnout řízení, v nichž se budou posuzovat nároky investorů. Čili zatím nebylo rozhodnuto o ničem, ale pro AMD se rýsuje další problém.

Zdroj: Anandtech
reklama