reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD chce ještě letos vydat první Opterony "Steamroller"

1.4.2013, Jan Vítek, aktualita
AMD chce ještě letos vydat první Opterony "Steamroller"
Společnost AMD se v posledních dnech stejně jako Intel rozpovídala o tom, co chystá na poli výkonných procesorů x86. V jejím případě jsou to chystané 28nm procesory Opteron, jež mají jako první využít novou architekturu Steamroller, která...
Společnost AMD se v posledních dnech stejně jako Intel rozpovídala o tom, co chystá na poli výkonných procesorů x86. V jejím případě jsou to chystané 28nm procesory Opteron, jež mají jako první využít novou architekturu Steamroller, která nastoupí namísto dnešní Piledriver. Tyto Opterony by se měly objevit ještě letos a my můžeme doufat, že přinesou podstatné vylepšení a Steamroller se co nejdříve objeví také v desktopových a mobilních procesorech.





AMD však ještě neupřesnilo, kdy se přesně nové procesory objeví a jaké to budou. Nicméně v dřívějších materiálech figurovaly v letech 2012 a 2013 stále pouze procesory s jádry Piledriver a Steamroller se očekávaly až někdy po polovině příštího roku, zatímco hned první slide z uveřejněné prezentace ukazuje, že se počítá s tímto rokem. AMD tedy evidentně nasadilo vyšší tempo, za což můžeme být jen rádi.





Otázkou je, zda se pro nové procesory využijí stávající čipové sady a sockety, nebo bude zároveň s nimi představena zbrusu nová platforma, která by již nejspíše využila také rozhraní PCI Express 3.0 a jiné moderní technologie.





Krom toho, už minulý rok se také objevila zpráva, dle níž mají být na Steamroller založeny také čipy Kaveri, čili další generace APU následující za dnešními Trinity. Ty by měly rovněž nést grafická jádra s architekturou GCN, takže by se i v případě jednotek APU zde měla rýsovat velmi zajímavá generace.




Co se týče samotné architektury Steamroller, ta má stejně jako Bulldozer či Piledriver nabídnou dvoujádrové moduly, nový paměťový kontroler a pár dalších vylepšení. Nicméně to, co by mělo přinést opravdu významný rozdíl, je nezávislý dekodér instrukcí pro každé jádro v modulu, lepší scheduler, větší a chytřejší paměti cache (např. větší instrukční paměť), přepracovaná FPU a další vylepšení. To má dle AMD zvýšit celkovou efektivitu jader, a tedy i výpočetní výkon v plovoucí i pevné desetinné čárce.





Dále budou Steamrollery schopny odpojit části nevyužívané L2 cache, díky čemuž se může jednak snížit spotřeba, nebo se získá prostor k dynamickému zvyšování pracovní frekvence.

Zdroj: X-bit labs
reklama