Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD demonstrovalo 4x4 systém

27.7.2006, Milan Šurkala, aktualita
AMD demonstrovalo 4x4 systém
Ve svém sídle v Silicon Valley nedávno AMD demonstrovalo svoji novou platformu 4x4. Ta by měla být vhodná pro počítačové nadšence a hráče (tzv. mega-tasking uživatelé). Hlavní myšlenkou je dual-socket základní deska, která je schopna pojmout...
Ve svém sídle v Silicon Valley nedávno AMD demonstrovalo svoji novou platformu 4x4. Ta by měla být vhodná pro počítačové nadšence a hráče (tzv. mega-tasking uživatelé). Hlavní myšlenkou je dual-socket základní deska, která je schopna pojmout dva procesory.



Těmi mají být dvoujádrové Athlony 64 FX, výsledkem tedy bude čtyřjádrový systém. Rovněž by měly být v budoucnu podporovány i čtyřjádrové procesory, ty ale přijdou na trh přibližně až za rok. Platforma by měla podporovat až quad-GPU řešení, to však zatím ATi, která nyní spadá pod AMD, nenabízí.

Na prezentaci běžel 4x4 systém s blíže nespecifikovaným procesory AMD Athlon 64 FX. Na počítači byl spuštěn Half-Life 2, zatímco na pozadí bylo přehráváno MPEG4 video a skladby MP3. Přestože AMD Athlon 64 FX-62 nyní po slevách stojí $827, chce AMD nabízet celou platformu (tedy 2 procesory a možná i základní desku) za cenu pod $1000.

Možná by bylo jednodušší povolit pro 4x4 platformu i levnější dvoujádrové procesory AMD Athlon 64 X2, zajistilo by to podstatně vyšší úspěch, i když i tak by nešlo právě o nejlevnější řešení. Zástupci AMD prohlásili, že o klasických Athlonech 64 X2 by se dalo uvažovat. Možnost tak nevyloučili, ale rozhodně ji nepotvrdili.

Zdroj: www.dailytech.com, www.hardocp.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.