Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Excavator nabízí výrazně vyšší efektivitu

24.2.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD Excavator nabízí výrazně vyšší efektivitu
Už dlouho se čeká na to, až dorazí nová procesorová jádra Excavator, která budou součástí nových APU Carrizo-L. AMD je nyní oficiálně představilo a slibuje výrazně vyšší efektivitu a řadu dalších vylepšení.
Nová procesorová jádra Excavator tedy přijdou na svět nejdříve v mobilních APU Carrizo-L, přičemž oproti předchozí generaci slibují výrazně nižší spotřebu při stávajícím výkonu, ale připraveny budou i verze se stejnou spotřebou, ale vyšším výkonem. Tak či tak to znamená vyšší efektivitu ohledně výkonu na watt. Carrizo-L už bychom ani nemuseli nazývat APU, neboť podobně jako nízkovýkonné Kabini v sobě kombinují vše, čili procesor, grafické jádro i funkce northbridge a southbridge. Co se týče výkonnějších verzí APU od AMD, jde o první verze takového typu. Výhodou je, že takové řešení zabírá mnohem méně místa a také je lze lépe vyladit s ohledem na spotřebu.




- klikněte pro zvětšení -


Co se týče energetické efektivity, pak k té přispělo i to, že AMD se podařilo zmenšit čip o celých 23 %, což vypadá jako obrovský úspěch vzhledem k tomu, že k tomu musel být využit stále stejný 28nm výrobní proces. Jednotlivé elementy (především tranzistory) jsou tedy uvnitř čipu uloženy s vyšší "hustotou". Menší čip znamená nižší energetické ztráty a pro AMD také vyšší výtěžnost z waferu, a tedy nižší náklady na výrobu. Na plochu stejnou jako mají čipy Kaveri tak AMD může vměstnat 3,1 miliardy tranzistorů, což je o celých 29 procent více (pro porovnání, Intel Haswell-D mají 1,4 mld tranzistorů). Zdá se tedy, že nouze naučila Dalibora housti, čili AMD se opravdu snaží vymáčknout z 28nm procesu maximum, když už nemá k dispozici lepší.





Co se týče struktury čipu Carrizo, pak i zde máme dva dvoujádrové procesorové moduly, každý s vlastní L2 cache. Je to tedy stejné jako u předchozích procesorových generací a vypadá to, že návrat k opravdu samostatným procesorovým jádrům asi přinese až architektura Zen. Díky 18% snížení ztrát energie mají Carrizo přistejné spotřebě nabídnout o 10 % vyšší pracovní frekvence a pak tu jsou také nové adaptivní algoritmy regulující napájecí napětí, které mají dále snižovat spotřebu procesoru (téměř o pětinu) a integrovaného GPU (o desetinu).




- klikněte pro zvětšení -


AMD si také připravilo nové nízkospotřebové stavy optimalizované především pro mobilní zařízení, jako jsou malé tablety nebo netbooky. Díky nim dokáže procesor v klidu pracovat s pouhým 1,5 W a v normální zátěži pak potřebuje mírně nad 10 W. V důsledku AMD Excavator slibují 5% nárůst IPC (počet zpracovaných instrukcí za cyklus), což není mnoho, ovšem to platí při 40% snížení spotřeby a na čipu menším o 23 %.




- klikněte pro zvětšení -


Použité GPU bylo oproti generaci Kaveri také vylepšeno. Zůstalo tedy 8 CU (Compute Unit), takže celkově 512 stream procesorů, ovšem ty jsou již založeny na architektuře Graphics CoreNext 1.3. Podporují Mantle, DirectX 12 a také hardwarovou akceleraci H.265, přičemž převod videa do jiného formátu má Carrizu jít 3,5x rychleji než Kaveri. A právě oproti Kaver má grafické jádro mít o pětinu nižší spotřebu.





AMD tak zapracovalo především na efektivitě nové generace APU, díky čemuž slibuje (vyjádřeno procenty) dvoumístné navýšení výkonu a výdrže na baterie.

Zdroj: TZ AMD