reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Fury nepodporují HDMI 2.0

18.6.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD Fury nepodporují HDMI 2.0
Na povrch vyplula jedna nepříjemná skutečnost, která už se na zpravodajských serverech bere za hotovou věc. Jde o to, že nové karty AMD Fury s čipy Fiji nepodporují rozhraní HDMI 2.0, což není dobrá zpráva pro ty, kteří chtějí hrát na televizorech.
Jde tedy o to, že grafické karty AMD Radeon R9 Fury jsou určeny pro hraní ve vyšších rozlišeních, a především tedy 4K. Pro hraní na zobrazovadlu s rozlišením Full HD nám totiž bude stačit daleko slabší grafika z nabídky Radeonů R9 300 nebo i R9 200, na to nepotřebujeme Fiji. Televizory s vysokým rozlišením ale využívají moderní rozhraní HDMI 2.0 a obecně na nich nenajdeme DisplayPort 1.2a.





Vypadá to tedy, že při propojení karet AMD Fury s televizorem s rozlišením 4K budeme muset využít rozhraní HDMI 1.4a, a to nedokáže nabídnout dostatečnou propustnost pro zobrazení 60 snímků za sekundu ve 4K, ale pouze 30. Zde je tedy třeba upřesnit, o jakém rozlišení to vůbec mluvíme. Ve světě PC se jako 4K (4096 x 2160) totiž běžně označuje i Ultra HD (3840 x 2160) a zatímco HDMI 1.4a je schopno v opravdovém 4K nabídnout pouze 24 snímků za sekundu, v Ultra HD je to naštěstí až 30.

Zbývá ještě, aby AMD oficiálně potvrdilo (i když to ani nebude vzhledem ke zdroji této zprávy nutné), že Radeon R9 Fury včetně chystaných modelů jako R9 Nano a počítače Project Quantum nepodporují HDMI 2.0. V takovém případě by ale šlo o velké minus, však právě tyto dva produkty mají být využity především v obývacích pokojích. AMD se ale může v tomto případě spoléhat na funkci Virtual Super Resolution (VSR), která obraz počítá ve 4K a pak jej zmenší do nižšího rozlišení, třeba Full HD a dle vyjádření firmy má mít takový obraz velmi blízko právě k originálu ve 4K, čili je detailní a především s vyhlazenými hranami. Při bližším zkoumání tedy asi ne, ale v herním zápalu a pár metrů před obrazovkou to může být opravdu jedno.

AMD Radeon R9 Nano vypadá jako velice zajímavá karta, neboť výrobce uvádí, že karta potřebuje pouze jeden 8pinový konektor PCIe pro dodatečné napájení, takže maximální spotřeba karty bude 175 W.





To znamená, že karta si vystačí s menším chladičem s jedním ventilátorem, přičemž uvnitř se bude pro lepší rozvod tepla využívat výparníková komora. Výkon R9 Nano přitom bude vyšší než u karty Radeon R9 290X (TDP 275 W), což znamená, že můžeme mluvit o dvojnásobné efektivitě, čili dvojnásobném výkonu na watt. A to je opravdu pozoruhodné, přičemž se můžeme ptát, jak toho AMD dosáhlo, zda tedy pouze optimalizacemi stávajícího výrobního procesu společně s využitím pamětí HBM, nebo za tím stojí ještě něco jiného. To uvidíme někdy v létě, kdy má R9 Nano dorazit na trh a začít konkurovat nejspíše kartě GeForce GTX 970.

Zdroj: Guru3D
reklama