reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Fury X2 se 17 TFLOPS a mini PC se dvěma Fiji

17.6.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD Fury X2 se 17 TFLOPS a mini PC se dvěma Fiji
Společnost AMD zveřejnila další informace o dvé dvoučipové kartě Fury X2, která přinese dosud nevídaný výkon. Dva čipy Fiji bude mít ale také malý počítač vyvíjený jako Project Quantum, na nějž se krátce také podíváme.
O kartě AMD Radeon R9 Fury X2 jsme se dozvěděli již včera, kdy bylo uvedeno ale pouze to, že přijde někdy na podzim. Nyní jsme se už dozvěděli, že tato karta má nabídnout více než 17 TFLOPS hrubého výkonu, ale to nebylo samotnou firmou AMD potvrzeno. Vychází se z toho, že karty Fury X nabízí 8,6 TFLOPS, což bylo prostě zdvojnásobeno. Jenže není jasné, zda grafické čipy na kartách Fury X2 budou pracovat na stejných frekvencích jako na Fury X.





Když se podíváme na jednu z prvních fotografií, vidíme, že Radeon R9 Fury X2 není ani moc přerostlá, spíše naopak. Paměti HBM umožňují značné zjednodušení designu karty, která tak má na délku jen kolem 23 cm. Můžeme také vidět, že je napájena pomocí dvou 8pinových konektorů PCIe, což je ale stejná konfigurace, jakou využívá jednočipová Fury X. Informaci o 17 TFLOPS tedy budeme zatím raději brát s rezervou.





Zajímavou novinkou je také malý desktopový počítač, který svým tvarem připomíná poněkud rozpláclé přesýpací hodiny. Ten je vyvíjen pod označejím Project Quantum a nabídne dva grafické procesory řady Fiji s celkově 8 GB paměti. Ty jsou pochopitelně zapojeny v režimu CrossFire. I zbytek hardwaru tohoto počítače má původ ve firmě AMD, takže můžeme očekávat, že půjde o některý z procesorů AMD FX. Ten bude společně s oběma grafickými čipy chlazen vodou.

O tomto desktopu se mluví jako o již hotové věci, která se chystá na trh a měla by přijít pod různými značkami od AIB partnerů firmy AMD. To uvádí, že Quantum je schopný rozpohybovat jakoukoliv hru při rozlišení 4K, a to alespoň na 60 FPS. Počítač má přijít na trh v době, kdy už na trhu bude systém Windows 10 se svými DirectX 12.

Zdroj: techPowerUp
reklama