reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Llano: výkonné IGP přichází

30.6.2011, Jan Vítek, článek
AMD Llano: výkonné IGP přichází
Společnost AMD se chlubí, že její APU (Accelerated Processing Unit) znamenají největší změnu u x86 procesorů za posledních 30 let. My se dnes podíváme na to, co nám nabízí právě nová APU s označením Llano, jejichž zástupce jsme dostali do rukou.
Kapitoly článku:
  1. AMD Llano: výkonné IGP přichází
  2. Výkon procesorů Llano a příprava na test

Proklamovaný výkon


My si dnes výkon nových procesorů od AMD ještě ověřovat nebudeme, ale podíváme se na to, co bychom od nich asi tak mohli čekat. Dle toho, co nám předkládá AMD ve svých materiálech, jde o značně výkonnější grafická řešení v porovnání s dosavadními integrovanými grafickými čipy, ale jak je vidět, herní děla to rozhodně nejsou.





Dále se nabízí i srovnání právě s integrovanými čipy v procesorech Sandy Bridge - výkonnějším GMA HD 3000 v modelu Core i5-2500K a slabším GMA HD 2000 v Core i3-2100. Proti nim stojí slabší grafika v AMD A6-3650.





AMD tedy s procesory Intel nesrovnávalo své nejvýkonnější Llano, ale slabší model s výkonem o cca čtvrtinu nižším. A rozhodně se nedá říci, že by tu ve srovnání s grafickými jádry Intel byly násobné rozdíly. Dále AMD ve svých materiálech uvádí, že procesory A8-3850 mají zvládnout v rozlišení 1600 x 900 při alespoň 30 FPS hry BattleForge, Civilization 5, DiRT 2, F1 2010, Lost Planet 2 a Metro 2033. Ovšem už neuvádí, na jakou kvalitu zobrazení byly tyto hry nastaveny. Za slušnými výkony má stát API DirectX 11, v němž je oproti DirectX 9 výkon v některých hrách výrazně lepší. Konkrétně v Total War Shogun o 20 procent a DiRT 3 o celých 40.





Při využití celého APU pro GPGPU účely pak dokáže stejná grafika, která překonává IGP firmy Intel, poskytnout dostatečný výkon na to, aby momentálně nejlepší AMD Llano dosáhlo výkonu 573 GigaFLOPS, tedy 573 miliard výpočetních operací v plovoucí řadové čárce za sekundu.


Test výkonu


A co máme připraveno? Získali jsme na otestování výkonný model APU Llano - AMD A8-3850. K tomu dorazily i dvě základní desky, na nichž jsme si zaslaný procesor mohli vyzkoušet, a sice ASRock A75 Pro4 (na fotografii) a Gigabyte A75 UD4H.


- klikněte pro zvětšení -

Ty doplníme o grafickou kartu Sapphire Radeon HD 6570 HM 512MB DDR5, abychom mohli vyzkoušet funkci Dual Graphics. Procesor samotný má stejně zpracování jako dosavadní Athlony II a Phenomy II, takže jde o zelenou destičku osazenou velkým heatspreaderem, z níž zespodu koukají piny. AMD tedy i u nového socketu FM1 pokračuje ve využívání pinů a nejde cestou Intelu a jeho socketů LGA a bezpinových procesorů. Piny se sice mohou někdy až příliš snadno ohnout, což minimálně znepříjemní instalaci procesoru, ale ohnuté piny se nevyhnou ani Intel LGA. Akorát nejsou na procesoru, ale v samotném socketu.





Socket FM1 bezpečně poznáme tak, že uprostřed něj je vynechané místo a procesor můžeme správně naorientovat buď pomocí klasické zlatavé šipky v jednom z jeho rohů nebo pomocí klíčů, čili záslepek v socketu.



Dnes jsme si tedy v den skončení NDA představili novou platformu AMD Lynx a za pár dní přijde na řadu test porovnávající výkon procesoru AMD A8-3850 s vybranými modely Intel Sandy Bridge.
reklama