Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD má 65 nm procesory – co bude dál?

8.1.2007, Lukáš Petříček, článek
AMD má 65 nm procesory – co bude dál?
AMD 5. prosince uvedlo na trh procesory vyrobené za pomocí 65 nm výrobní technologie. V dnešním článku se podíváme, co tyto nové procesory přináší a co pro nás AMD dále připravuje. Zmíníme se například o K8L a o projektu AMD Fusion.
Na příští rok má AMD v plánu uvést platformu a jádro připravené speciálně pro mobilní segment trhu. Těšit se tak můžeme na mnohem efektivnější platformu i vyšší výdrž notebooků.



Sloučení AMD a ATI samozřejmě má na AMD výrazný pozitivní dopad. Především to je kompletní platforma, kterou již má AMD v současnosti k dispozici bez dalších stran. Kromě snažšího a levnějšího vývoje (sdílení některých nákladů na vývoj), dojde někdy na přelomu roku 2008 / 2009 k sloučení řady komponent do jádra. Mobilní trh je pro toto nasazazení ideální. Kódové označení tohoto projektu je výstižné: AMD "Fusion". Tento projekt se samozřejmě nedotkne pouze mobilních počítačů, ale i dalších segmentů trhu. Komponenty, které bude "procesor" obsahovat, budou stavěné přesně podle požadavků zákazníka.


Modulární design jader

Není náhodou, že se architektury obrací směrem k akcelerátorům a dalším řešením k uspokojení požadavků na růstu výkonu (zejména pro specifické segmenty trhu) ke GPU. Nárůst výkonu za posledních několik let je zdaleka neporovnatelný se současnými procesory - vysoce paralelní architektura a gigaflopy výkonu jsou zde takřka "na dosah".



Direct Connect architektura, Hyper Transport sběrnice i díky HTX slotu a postupné možné integraci směrem k jádru - "otevřená platforma" Torrenza tento přechod jen usnadní. Poté to již bude zejména věc software, co nám dovolí výhody takového řešení využívat. Efektivita takového řešení bude zřejmě dobrou motivací - oproti více jádrům nebo 64 bitu je zde možné zlepšení v poněkud jiných řádech.



Plány AMD po sloučení s ATI jsou zřejmé. Upevnit svou pozici, kooperaci a dobré vztahy s řadou obchodních partnerů, což AMD umožní další expanze do korporátní sféry a k OEM výrobcům počítačů. Integrace grafického jádra do procesoru bude pro řadu segmentů trhu doslova spásou, vzhledem ke stálým požadavkům na snižování ceny. Jiné řešení zřejmě ani není. Trh se neustále zvětšuje, ale je to právě cena, co je nejvíce limitujícím faktorem k proniknutí na další trhy.


Konkurence architektur x86 procesorů a cena

Na závěr si dovolím lehčí polemiku na výše zmíněné téma, které je vzhledem k vývoji a současné situaci na poli osobních počítačů PC poměrně zajímavé. Miniaturizace výrobní technologie, výrobní postupy a nové materiály - to vše se dotýká a čím dál výrazněji každé další generace procesorů. Růst výkonu s dosud fungujícími postupy se zdá být čím dál složitější. Škálování a miniaturizace za hranice vlnové délky pro fotolitografii je již také delší dobu skutečností. Jak dalece v současné době používané výrobní technologie ovlivňují trh s procesory, to je jistě také zajímavá otázka.

Vzhledem k cenové válce na poli x86 procesorů, a vůbec současnému stavu, může výkonnostní dominance Core architektury svádět k různým závěrům o konci AMD a podobně. Samotná výrobní technologie ale nedělá sama o sobě celý produkt a ani samotná architektura ne. Krásným příkladem budiž například právě současné "soupeření" architektur Core a AMD64, kdy je často opomíjeno to, že většina procesorů od Intelu je stále založena na architektuře Netburst. O tom, jak špatně si vedou 90 nm procesory s touto architekturou, které jsou stále ještě na trhu v hojném počtu, se snad ani zmiňovat nemusím. Stejně tak tomu je u výkonu - je stále více zřejmé, že požadavky čistě na hrubý výkon, až na určité segmenty trhu, ustupují do pozadí. Efektivita platformy a cena za provoz, to jsou otázky, které jsou v kurzu. Stejně tak cena celé platformy a možnosti jejího dalšího rozšíření.

Ačkoliv trend ve zpoždění s uvedením nových výrobních technologií, respektive přechod na menší výrobní technologii za Intelem, AMD pomalu stahuje, je další věc výtěžnost a skutečná nabídka s těmito procesory – a to nejen na straně AMD, ale i Intelu. Jak se mění pohled na AMD jako společnost, vyvíjí se i trh s procesory. AMD má "našlápnuto" jako nikdy před tím, ačkoliv Core se skladbou trhu s procesory a s žebříčky výkonnosti pořádně zamíchal. Jedno je však již teď jisté - konkurence a zvraty na poli architektur, výkonu či spotřeby jsou pro nás zákazníky nepochybně plusem...


Zdroje: TechReport.com, XtremeSystems.org, watch.impress.co.jp/akiba, HKEPC.com, reghardware.co.uk