reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD na Mindfactory zvýšilo svůj náskok, silná sezóna je tu

2.12.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD na Mindfactory zvýšilo svůj náskok, silná sezóna je tu
Jako už několikrát dříve se můžeme podívat na statistiky prodejce Mindfactory.de, který srovnává oblibu procesorů AMD a Intel u běžných zákazníků. Ukazuje se, že AMD nic neztratilo ze své obliby, spíše naopak. 
AMD tak dokázalo u německého prodejce Mindfactory mírně navýšit svůj podíl, i když čtyři procenta nejsou zase tak málo vzhledem k vývoji během posledních měsíců. Co je ale zajímavější, je navýšení počtu prodaných procesorů, které značí výška celého strakatého sloupce. Procesorů Intel se také prodalo více než v posledních třech měsících, ale na rozdíl od AMD je rozdíl jen malý. 
 
 - klikněte pro zvětšení -   
 
Co se týče obliby procesorů, v tomto ohledu nenastaly větší změny, i když můžeme vypozorovat, že zákazníci měli větší zájem o Ryzen 7 3700X a Ryzen 5 3600 či 3600X, ale to je spojeno především s celkovým růstem prodejů. V případě Intelu se zvedl zájem hlavně o Core i7 9700K.  
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
S počtem prodaných procesorů pochopitelně rostly i tržby z jejich prodeje, přičemž zde už je to pro AMD trošku slabší, takže se ukazuje, že průměrná cena prodaného Ryzenu je stále nižší než v případě Core, ale to je obvyklý stav. Celkově ovšem tržby za prodej CPU od AMD prudce vzrostly a lze očekávat, že za tento měsíc by to mohlo být podobné, i když z údajů za předchozí rok se ukazuje, že zájem už může opadnout, přeci jen už za tři týdny přijdou Vánoce.
 
Máme tu také další zprávy z Japonska, odkud server Akiba-pc.watch hlásí, že Ryzen 9 3950X je zoufale vyprodaný.
 
 
Zákazníci se tak začali srocovat před obchody ještě před začátkem prodeje nového procesoru, přičemž každý si musel předem obstarat lístek, který potvrdil jeho místo ve frontě.
 
Nyní můžeme čekat na reakci Intelu, který by měl už někdy na začátku příštího roku vyslat na trh první Comet Lake. O nich dobře víme, že budou mít až 10 jader, novou patici a zvýšené TDP. Co ale nevíme, je to, zda se Intel chystá oproti předchozím generacím upravit ceny. Lze to očekávat, ale to je tak vše. 


reklama