Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD nabídne první APU řady FirePro

7.8.2012, Jan Vítek, aktualita
AMD nabídne první APU řady FirePro
Vedle nových profesionálních karet řady FirePro si AMD připravilo ještě jednu novinku, která je také velmi zajímavá. Jedná se o první sérii čipů APU (Accelerated Processing Unit) s označením FirePro (přesněji série FirePro A300). Jde tedy...
Vedle nových profesionálních karet řady FirePro si AMD připravilo ještě jednu novinku, která je také velmi zajímavá. Jedná se o první sérii čipů APU (Accelerated Processing Unit) s označením FirePro (přesněji série FirePro A300). Jde tedy o profi obdobu známých Llano nebo Trinity.





Dle AMD nové FirePro A300 kombinují slušný výkon, podporu profesionálních aplikací a nepřetržitou zákaznickou podporu dostupnou na celém světě. Výrobci počítačů tak díky A300 mohou vytvořit malé a prostorově nenáročné pracovní stanice s umírněnou spotřebou.

Samotná APU nabídnou technologii AMD Turbo Core pro dynamické navyšování frekvence CPU i GPU dle potřeby, pak je tu podpora připojení více displejů s celkovým rozlišením plochy až 10240 x 1600, podpora Discrete Compute Offload (DCO) - čili ulehčení procesoru pomocí GPGPU, podpora zobrazení 30bitových barev a samozřejmě i UVD - univerzální video dekoder.

Konkrétně se na trh dostávají dva modely - A300 a A320. První nabídne 4 procesorová jádra na 3,4 GHz (max 4 GHz) a 384 Stream procesorů na 760 MHz. APU má uzamčený násobič a jeho TDP je 65 W. Model A320 se liší pouze ve frekvencích CPU jader 3,8/4,2 GHz a GPU 800 MHz, pak je také odemčeno a jeho TDP je 100 W.

Nová série se začne dodávat do pracovních stanic již v tomto měsíci. Zatím není známé, jaké základní desky budou A300 podporovat, ale předpokládá se využití (možná modifikovaného) socketu FM2.

Zdroj: techPowerUp, VR-Zone