reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
28.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
Ještě jsme se nedočkali ani nových grafických čipů AMD Navi 21 a už tu máme zmínky o připravovaném novém čipu AMD Navi 31. Ten se objevil v kódu ovladačů nového operačního systému Apple macOS Big Sur.
RadecekH (810) | 28.6.202016:15
Zajímalo by mě, jestli jsou novináři tak hloupí nebo jen hloupost předpokládají u svých čtenářů.
To, že se v ovladačích objeví tyhle kódy znamená jediné. Ovladač byl kompilován kompilátorem, který už ty čipy zná, byť třeba jen na úrovni toho, že když detekuje tenhle grafický čip, přistupuje k němu stejně, jako k předchozí generaci.
Souvislost s tím, že by tyhle čipy měly běhat pod macOS, je nulová.
Pro jednoduchost to vysvětlím na procesorech. Dejme tomu, že překládáme ovladač na cokoliv nějakým kompilátorem. Ten kompilátor vytváří alternativní části kódu podle toho, jestli procesor umí třeba AVX, AVX 256 či AVX 512 nebo dokonce AVX instrukce vůbec nemá. A to dělá pomocí dvou ­"triků­". Jednak u některých funkcí umí procesor dát vědět, že danou funkci podporuje ­(to ale není univerzální řešení, protože procesor nemusí umět ani tu funkci odpovědět na ten dotaz­), a druhým způsobem je jednoduchá detekce toho, co je to za procesor a podle toho se mu vybírá ten optimální kód.
Takže kdyby někdo uvedl úplně fungl nový procesor, který kompilátory neznají, klidně by se mohlo stát, že poběží v tom ­"nejbezpečnějším­" možném kódu, tedy nebude využívat žádných moderních instrukcí. Proto se do kompilátorů vkládají detekce nových čipů co nejdříve. A ta detekce nemusí znamenat nic jiného, než že kompilátor ví, že je to novější čip, který určitě bude umět to a to a to. A v první fázi vůbec neřeší, že bude umět i něco jiného. To se tam dá až v době, kdy ty čipy už reálně budou existovat a bude známa jejich finální specifikace.
Odpovědět2  9
wendak (449) | 28.6.202019:21
No, Radku, dlouze si popsal to, co snad každý, kdo se zajímá od IT, ví, takže zbytený koment.... ­- nechápu smysl příspěvku a už vůbec ne tu první větu. Takže buď jsem nechápavej a nevím k čemu ji vztahuješ, protože článek je +­/­- standardní o tom, že se v kodu objevila podpora nových grafik. A nebo máš svůj den a jsi prostě podrážděnej.
Odpovědět5  2
RadecekH (810) | 28.6.202020:06
Četl jste ten článek? Já v něm tedy vidím, že autor z toho vyvozuje, že ty grafiky se objeví v Mac počítačích.
O závěru, že Apple bude ­"podle všeho nadále využívat­" AMD grafiky párované se svými CPU, ani nemluvě.
Odpovědět2  6
DarkRichelieu (1230) | 29.6.20207:26
Já to z toho taky vyvozuji a podle netu to nebude ojedinělý názor. A abych přilil trošku do ohně, tak dokonce vyvozuji, že ve výkonných zařízeních bude Intel nahrazen AMD :)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4502) | 29.6.20208:52
Mně zase přijde, žes to moc nečetl ty. Ten článek je primárně o tom, že se objevily zmínky o Navi 31. Ostatně to, že se ty věci v ovladačích v produktech Apple nemusí objevit, je v článku zmíněno ­(např. v části o procesorech Cezanne­). Za další, proč by se ty grafiky neměly objevit v Macu? To jako opravdu chceš říci, že lidé, kteří dnes dávají 324 tisíc Kč za Radeon Pro Vega II Duo v Macu Pro se najednou spokojí s integrovaným GPU v procesoru z iPadu? Opravdu si to myslíš? Opravdu?
Odpovědět1  1
del42sa (238) | 29.6.20207:19
souhlasím, nic takové ani článek ani jeho autor nepopisuje. Schopnost někoho vidět v tom něco jiného je udivující :)
Odpovědět0  0
Akuh (1099) | 29.6.20208:55
CPU jsou něco jiného než GPU. Kompilátor nemusí o GPU vědět zhola nic, zde jsou zmínky o ovladačích a pokud pokud nejde o zmínky přímo v LLVM které asi i u applu bude kompilovat shadery tak tam žádným zázrakem kompilátor nepropašuje kódy jiných GPU.
Co se CPU týče, mám pocit že chování o kterém píšete není standard. Četl jsem o Clear linuxu který tak kompilován je, ale z komentáře bylo znát že to není standardní chování.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.