Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD: nové platformy a DDR2 řadič

16.6.2005, Milan Šurkala, aktualita
AMD: nové platformy a DDR2 řadič
AMD pro nás chystá na příští rok hodně novinek. Asi nejzákladnější bude změna patic, a to rovnou všech. Asi nejvíce nás zasáhne nová patice s názvem Socket M2. Bude mít 940 pinů, ale na kompatibilitu se Socketem 940 zapomeňte. Mají jen stejný...
AMD pro nás chystá na příští rok hodně novinek. Asi nejzákladnější bude změna patic, a to rovnou všech. Asi nejvíce nás zasáhne nová patice s názvem Socket M2. Bude mít 940 pinů, ale na kompatibilitu se Socketem 940 zapomeňte. Mají jen stejný počet pinů, nic víc. Tato patice bude použita pro procesory AMD Sempron, Athlon 64, Athlon 64 FX a Opteron řady 100. Tím nahradí Socket 754, 939 a zčásti i 940.



Socket 940 bude mít přímého nástupce v Socketu F (1207 pinů), když bude určen pro všechny ostatní Opterony. Mobilní procesory budou mít také svoji novou patici, tentokrát Socket S1 s 638 piny.

Nových patic se dočkáme v první polovině roku 2006. Čipy nesou názvy Windsor, Orleans a Manila. Přinesou nejen řadič DDR2 pamětí, ale bohužel také vyšší spotřebu. U Athlonu FX bude TDP (Thermal Design Power) činit 125W, u dvoujádrových procesorů 110W a u jednojádrových překvapivých 104W! Vyráběny budou stále 90nm SOI procesem.

Čipy Windsor a Orleans se budou pyšnit virtualizační technologií Pacifica (jeden počítač funguje jako více virtuálních systémů) a bezpečnostní technologii Presidio.
Slidy z oficiální prezentace AMD






Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.