reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD: nové Ryzeny mohou klidně fungovat i při 95 °C

11.1.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD: nové Ryzeny mohou klidně fungovat i při 95 °C
Společnost AMD se vyjádřila k tématu ohledně provozu výkonnějších verzí procesorů Ryzen při vyšších teplotách. Konkrétně Robert Hallock pak prozradil, že ani dlouhodobých 90 °C by jim nemělo ublížit. 
Jedná se konkrétně o procesory založené na mikroarchitektuře Zen 3 a spíše o výkonnější modely jako 5800X, 5900X nebo 5950X, o nichž se ve zprávě mluví. Robert Hallock z AMD uvedl, že teploty až do 90 °C jsou u těchto CPU zcela normální a že se s nimi počítalo, pokud jde o plnou zátěž. V případě procesoru 5600X může jít až o 95 °C, přičemž tyto hodnoty vycházejí prostě z toho, co AMD udává ve svých specifikacích, například zde v případě Ryzenu 5 5600X
 
 
Uvedl to konkrétně na Redditu, v odpovědi na dotaz týkající se právě toho, jaké teploty jsou v případě procesorů Zen 3 ještě normální. Ony teploty do 90 či dokonce 95 °C tak Hallock označil za typické a že s nimi návrh procesorů přímo počítá. Jde totiž o to, že křemík a firmware procesorů Ryzen je navržen tak, aby hnal výkon až do krajností, čili aby do procesorů pouštěl tolik energie a taktoval je tak vysoko, až jejich teploty vystoupají ke krajním hodnotám. Teploty ale samozřejmě nejsou jediný omezující faktor, ještě je tu příkon. 
 
Z toho tak vyplývá, že uživatelé by neměli být nervózní z toho, když uvidí, že teplota jejich CPU se skutečně přibližuje stanovené hranici. Této nervozitě se nelze divit, neboť lidé jsou zvyklí mít v tomto případě k dispozici rezervy a mohou si říci, že když jim procesor už teď v zátěži topí dejme tomu na 89 °C, co bude dělat v létě, až teploty vzduchu půjdou nahoru? Musí si tak uvědomit, že systém řízení výkonu procesoru se tomu jednoduše přizpůsobí, takže není třeba nic akutně řešit, i když tu pochopitelně bude jistá motivace investovat do lepšího chlazení. 
 
Robert Hallock dále potvrzuje, že takto agresivní procesory Zen 2 (Ryzen 3000) nejsou, stejně jako konkurence, takže je zřejmé, že právě i proto vyvolaly vysoké teploty nových Ryzenů takovou reakci. Lidé na takové chování jednoduše nejsou zvyklí. Čili ještě jednou, dle AMD jsou vysoké teploty nových Ryzen 5000 normální a značí, že tyto procesory se chovají tak, jak byly navrženy.  


reklama