Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD oficiálně představuje platformu Quad FX

30.11.2006, Jan Vítek, aktualita
AMD oficiálně představuje platformu Quad FX
Již na začátku příštího roku se movití nadšenci dočkají dlouho očekávané platformy AMD 4x4, která dostala oficiální název Quad FX. Novinka zahrnuje Dual Socket Direct Connect (DSDC) architekturu pro dvoujádrové procesory, konkrétně nové...
Již na začátku příštího roku se movití nadšenci dočkají dlouho očekávané platformy AMD 4x4, která dostala oficiální název Quad FX. Novinka zahrnuje Dual Socket Direct Connect (DSDC) architekturu pro dvoujádrové procesory, konkrétně nové Athlony 64 série FX-70. Ty budou rovněž jako Opterony využívat socket F. Každý procesor bude také mít k dispozici 2x 1MB L2 cache, avšak systémová paměť nemusí být ECC Registered.



Quad FX systémy budeme tedy již od svého uvedení na trh moci vybavit procesory Athlon 64 FX-70, FX-72 a FX-74 a následně i novými čtyřjádrovými procesory, až budou hotové. Partnerem pro firmu AMD se v tomto případě stane nVidia se svou čipovou sadou nForce 680a MCP, která je vybavena celkem 12 PCI Express linkami, což se odrazí celkem ve čtyřech PCI Express x16 slotech (dva s plnou rychlostí, dva s poloviční). Dále čipová sada podporuje dalších osm PCI Express x1 a až 20 PCI slotů, avšak ty všechny se samozřejmě na PCB základních desek ani v nejmenším nevejdou.



Dále je připraveno množství I/O rozhraní, jako 12x SATA 3Gb/s, dva PATA kanály a možnost zapojení disků v polích RAID 0, 1, 0+1, 5 a JBOD. Následuje čtveřice Gb LAN s podporou FirstPacket, DualNet, Teaming a TCP/IP offload, až 20 USB 2.0 portů a HD audio. Ceny procesorů řady FX-70 začínají na 600 USD a končí na 1000USD za FX-74 (prodávají se po dvojicích). Zatím jediná známá základní deska pro tuto platformu pochází od firmy Asus.

Zdroj: DailyTech