reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD oficiálně představuje Radeon HD 7990 "Malta"

24.4.2013, Jan Vítek, aktualita
AMD oficiálně představuje Radeon HD 7990 "Malta"
Společnost AMD, jak se ostatně očekávalo, oficiálně představila svou novou nejvýkonnější grafickou kartou, kterou se stává Radeon HD 7990 "Malta" se dvěma GPU. Konkrétně jde o 28nm čipy Tahiti. Karta se od předchozích modelů Radeonů HD 7990...
Společnost AMD, jak se ostatně očekávalo, oficiálně představila svou novou nejvýkonnější grafickou kartou, kterou se stává Radeon HD 7990 "Malta" se dvěma GPU. Konkrétně jde o 28nm čipy Tahiti. Karta se od předchozích modelů Radeonů HD 7990 "New Zealand" liší v tom, že slibuje výrazně nižší spotřebu a také i tišší běh. Ten má zajistit dvouslotový chladič vybavený třemi ventilátory. Energii si pak karta vezme především ze dvou osmipinových konektorů PCIe, zatímco karty New Zealand vyžadují konektory tři a mají chladič zabírající tři sloty. Pak není celkem divu, že AMD se moc nechtělo tyto karty zaštítit svým oficiálním designem.





Radeon HD 7990 "Malta" má díky svým čipům Tahiti s architekturou CoreGraphics Next celkem dvakrát 2048 Stream procesorů a dohromady pak 256 TMU jednotek, 64 ROP a každé GPU má také 3 GB paměti GDDR5 připojené přes 384bitové rozhraní.





Grafické čipy zde pracují na 1000 MHz, nechybí ani PowerTune s Boost a díky 6GHz pamětem činí propustnost 288 GB/s na každé GPU. Ta jsou pak dohromady spojena čipem PLX PEX8747 se 48linkami PCI Express 3.0. Mezi výstupy karty patří čtyři mini DisplayPort a jeden dual-link DVI. Své síly může navíc spojit s jakoukoliv další kartou série Radeon HD 7900.

Při pokusech o přetaktování se jistě bude hodit záložní BIOS a při koupi rovněž dostanete hry Far Cry 3, Far Cry 3: Blood Dragon, Crysis 3 Hunter Edition, Bioshock: Infinite, Tomb Raider (2013), Hitman Absolution, Sleeping Dogs a Deus Ex: Human Evolution, což je velmi slušná nadílka. Cena byla stanovena na úroveň GeForce GTX 690, čili 999 USD.

Zdroj: techPowerUp
reklama