reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD oficiálně představuje SSD Radeon R7

19.8.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD oficiálně představuje SSD Radeon R7
Společnost AMD dnes oficiálně uvedla na trh svou vůbec první rodinu SSD, která dostala označení Radeon R7. Přijde na trh ve třech verzích, které se budou lišit kapacitou, a jak už to bývá, také výkonem.
AMD Radeon R7 Series Solid State Drives se ve zprávách hardwarových serverů objevily již na začátku tohoto měsíce. Dnes se potvrzují domněnky, že AMD na svých SSD spolupracuje s OCZ Storage Solutions, čili i její mateřskou Toshibou. Další otázky ale vzbuzuje označení nových SSD. AMD si ho vypůjčilo ze světa grafických karet, přičemž R7 je vyhrazeno pro střední třídu. Dle toho můžeme usuzovat, že by se později mohly objevit i výkonnější modely s označením R9 nebo naopak slabší R5. Na to si ale musíme počkat, takže teď se věnujme našim novinkám, které jsou dalším dílkem do skládačky, z níž si můžeme vytvořit už téměř celé PC. AMD nám to hned připomnělo v jednom z prvních slidů své prezentace.





Radeon R7 SSD jsou založeny na kontroleru Barefoot 3 M00, který je využitý třeba u SSD OCZ Vertex 460, ovšem v R7 má pracovat na vyšší frekvenci, díky čemuž poskytne i vyšší výkon. Dále se AMD chlubí použitím nejnovějších pamětí A19 od Toshiby, což tedy budou asynchronní 19nm NAND Flash. Co se týče výdrže, ve specifikacích je uvedeno, že SSD mohou po 4 roky denně zapisovat 30 GB dat, než začnou selhávat paměťové buňky. To se ovšem obvykle vztahuje k nějaké kapacitě, protože je jasné, že čím více buněk, tím více se mezi ně zátěž rozloží. Tento údaj ale AMD ve specifikacích vztahuje ke všem modelům bez rozdílu.





Výkon ale už pro všechny modely stejný není. K dispozici bude 120GB, 240GB a 480GB Radeon R7, přičemž všechny mají udávané maximum čtení 550 MB/s a pak tu je pro dva největší modely sekvenční zápis 530 MB/s, pouze 120GB model má 470 GB/s. Velké rozdíly nejsou ani v maximálních IOPS, kde máme uvedeny hodnoty 85 až 100 tisíc, což se vztahuje k frontě 32 (Queue Depth 32). Stabilní výkon při náhodném zápisu však je v případě 120GB modelu v porovnání se 480GB jen poloviční.





Pak se můžeme podívat na srovnání výkonu Radeonu R7 480G s konkurencí, z čehož lze vyčíst i to, že k němu stejně jako k oběma ostatním dostaneme 3,5" adaptér pro montáž do diskové pozice a také klonovací software od Acronisu pro snadnou migraci operačního systému. To je stejná nabídka, jakou obvykle má i OCZ.

A nakonec ceny. Ty již byly také zveřejněny, takže můžeme uvést následující částky bez DPH:
  • 120 GB: 74,42 euro (2 080 Kč)
  • 240 GB: 122,06 euro (3 400 Kč)
  • 480 GB: 195,75 euro (5 500 Kč)

Zdroj: TZ AMD
reklama