reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD oficiálně vypouští na trh Ryzeny 6000, co je nového?

17.2.2022, Jan Vítek, aktualita
AMD oficiálně vypouští na trh Ryzeny 6000, co je nového?
Společnost AMD právě vypustila na trh své mobilní čipy Ryzen 6000, čili nová APU, s nimiž se setkáme především v noteboocích. Máme tu jádra Zen 3+, konečně již grafiku RDNA 2 a 6nm technologii na zbrusu nové platformě.
Procesorů Zen 3+ vyráběných 6nm procesem se na desktopu nedočkáme, což samozřejmě neplatí pro APU, která by v desktopové podobě dorazit měla, ale není vůbec jisté, zda to platí i pro maloobchodní prodej samostatných procesorů. 
 
 
O Ryzenech 6000 přitom víme už měsíc a půl, což platí pro oficiální zdroje, ale nyní už je konečně můžeme začít hledat i na trhu, a to třeba v počítači Asus ROG Zephyrus G14. 
 
 
Co se týče jader Zen 3+, pak ono plus v označení je dle AMD celé o efektivitě, čili cílem bylo především snížit spotřebu, přičemž co se týče IPC (výkon na takt), nemůžeme očekávat v podstatě žádný rozdíl. Zůstala tu mimochodem i stejná konfigurace cache se 4 MB L2 a 16 MB L3. AMD provedlo nějaké optimalizace týkající se tepelných ztrát, ovšem především jde o celkovou správu napájení, která měla zařídit kýžený rozdíl. To znamená i více úsporných režimů, a sice konkrétně stav CC1 pro uspání jednotlivých jader. Celkově bylo provedeno na 50 změn, které mají za úkol zvýšit efektivitu a prodloužit provoz na baterie, z nichž některé byly umožněny i přechodem na 6nm proces, který už na rozdíl od 7nm na některých vrstvách využívá EUV litografii. 
 
Dopad je takový, že dle AMD nová APU v klidovém provozu zařídí o 8 procent delší výdrž (Windows idle), o 12 % v pohotovostním režimu a o 17 % při přehrávání videa, přičemž se tu srovnávají čipy 5000U a 6000U, čili s 15W TDP. 
 
Je přitom zajímavé, jak je tato prezentace firmy AMD už zcela jiná od té, která proběhla v lednu na CES 2022. Tehdy se Lisa Su chlubila ne efektivitou, ale především výkonem, jenomže pak vyšlo najevo, že byly srovnávány staré 15W čipy s novými 28W. Šlo konkrétně o Ryzen 7 6800U, který má konfigurovatelné TDP začínající právě na 15 W. 
 
 
Vedle takových APU pro tenké a lehké notebooky tu máme ještě čtyři další APU se 35W TDP a pak i 45W+ modely. Ve všech případech jde o 6 a 8jádrové modely. 
 
 
Zde už si tak můžeme všimnout, že AMD nesrovnává výkon konkrétních modelů, ale prostě série 5000 a 6000, takže je vidět, že se ve firmě skutečně chytli za nos a uznali, že to se svou prezentací na CES 2022 poněkud přehnali. 
 
 
To můžeme vidět i na dalším slidu prezentace, kde AMD už uvádí TDP všech srovnávaných APU a konkrétně se tu snaží ukázat, že Ryzen 7 5800U i 6800U na 15 W překonávají 28W model Core i7-1185G7. To je však ještě starý Tiger Lake, čili CPU ze září roku 2020, takže můžeme jen předpokládat, že se asi AMD dosud nedostalo k žádnému notebooku s mobilním Alder Lake. No budiž.  


reklama