reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD oprašuje mobilní sérii Radeon 6000M a má i nová 6nm GPU

4.1.2022, Jan Vítek, aktualita
AMD oprašuje mobilní sérii Radeon 6000M a má i nová 6nm GPU
Na veřejnost se dostaly také už i specifikace mobilních Radeonů RX 6000, a to celkem osmi nových modelů, z nichž dva jsou tvořeny novějším 6nm procesem a zbylé stále ještě 7nm procesem. 
Už dříve se šuškalo o tom, že AMD v případě nově připravených GPU nepřejde zcela na 6nm proces a že jím bude vyrábět spíše slabší karty. To se nyní do puntíku splnilo, neboť na veřejnost už unikly další informace, jež si AMD chystalo až pro svou prezentaci na CES 2022. 
 
 
AMD dosud na trh vypustilo jen tři mobilní RDNA2, a sice Radeon RX 6600M, 6700M a 6800M. Brzy jich ale bude mnohem více a půjde jednak o tři 7nm výkonnější modely, dva 6nm slabší Radeony a pak ještě tři verze s označením S, které značí úspornější karty. AMD tak na první pohled na rozdíl od NVIDIE stanovuje pro své karty pevně dané TGP, aby bylo jasné už dle specifikací, jakou si kupujeme, neboť spotřeba či na ni vázaný výdej tepla přímo určuje i výsledný výkon.
 
Jenomže pak zjistíme, že Radeon RX 6800S má ve skutečnosti jen 32 CU, zatímco RX 6800M jich má 40, takže jde ve skutečnosti o jiné GPU (nejspíše Navi 23). Ve výsledku nám může být jedno, zda byl výkon karty snížen jen vlivem nižšího TGP a taktů, anebo tu jsou ještě jiné změny, ale na druhou stranu je třeba zdůraznit, že RX 6800S nemá s kartou RX 6800M v podstatě nic společného. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
AMD se tu tak zrovna nezasloužilo o dobrou přehlednost své nabídky, ale aspoň v případě zbylých pěti modelů už je to jasné a logické. Máme tu Radeony se 40, 32, 28, 18 a 12 CU, přičemž je tu v podobě RX 6850M XT i nový hi-end, který sice obsahuje stále stejné GPU, ale na vyšších taktech (+163 MHz) a také rychlejší 18Gb/s paměti oproti starým 16Gb/s. 
 
Otázka je, proč se AMD rozhodlo využít 6nm proces jen pro slabší GPU, ale odpověď je nasnadě. Jde tu totiž o zbrusu nové GPU Navi 24, čili AMD zřejmě nechce pro 6nm proces předělávat starší produkty (což asi ani nemá smysl), které tak ponechá na 7nm procesu, takže 6nm budou zřejmě jen opravdové čipové novinky (jako i Rembrandt).


reklama