Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Opteron: z BIOSu do Windows za 8 vteřin

16.6.2005, Milan Šurkala, aktualita
AMD Opteron: z BIOSu do Windows za 8 vteřin
Štve vás, jak dlouho to Windows trvá, než najede? Máte-li dostatek peněz na koupi pořádného děla, pak se možná dočkáte rychlého startu. Ale nyní vážně. Takový počítač si asi nikdo domů nekoupí. Testovací sestava byla vybavena dvěma jednojádrovými...
Štve vás, jak dlouho to Windows trvá, než najede? Máte-li dostatek peněz na koupi pořádného děla, pak se možná dočkáte rychlého startu. Ale nyní vážně. Takový počítač si asi nikdo domů nekoupí.

Testovací sestava byla vybavena dvěma jednojádrovými procesory AMD Opteron 250 (2,4GHz, 1MB L2 cache) a posléze dvěmi dvoujádrovými procesory AMD Opteron 275 (2,2GHz, 2MB L2 cache). Dále byl tento server vybaven 4×512MB DDR400 ECC pamětmi, dvěmi disky Western Digital Raptor 74GB v poli RAID0 a také dvěmi grafickými kartami nVidia Quadro FX4400.



Sami uznáte, že toto mnoho lidí doma asi mít nebude a mně osobně zaujal hlavně ten čas najetí Windows, který jsou počítače vůbec schopny dosáhnout. Doba od najetí BIOSu (testy) do najetí Windows je pouhopouhých 8 vteřin. Je nad slunce jasné, že i další výsledky testů budou velmi zajímavé a je právě otázkou, jak moc. V Sisoft Sandra 2005 dosáhla tato kombinace Opteron 250/275 22272/40844 MIPS (CPU Arithmetic), v PCMarku 2004 6184/6568 CPU Score.




Zdroj: www.3dprofessor.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.