reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
29.6.2005, Milan Šurkala, aktualita
Že Intel má na trhu procesorů a vůbec čipů pěknou řádku let takřka monopol, každý ví. Ne každý ale ví, jak jej získal. Právě tohoto se týká nová žaloba AMD na společnost Intel, jíž měly k vysokému procentu zastoupení pomoci nekalé praktiky....
mrbaron | 29.6.200513:11
Kazdy vie, ze AMD takmer vzdy podavali lepsie vykony ako Intel, takze nechapen tu obzalobu o programovani proti AMD. Namiesto toho, aby AMD investovalo do niecoho ineho ­"ved uz mal o dobry kus vykonnejsi procak ako Intel­", tak on investuje 80mil do vyskumu. Ked je niekto idiot a potom nema prachy, tak nech skape na trhu. Podla mojho nazoru ten proces nebude lahky a aby nakoniec nezacali este vacsie problemy, co ma AMD. Pretoze sa k tomu budu asi musiet vyjadrit aj firmy, ktore AMD spomenula. Podla mna dost blby tah. Mal si aj AMD zaplatit u niekoho. Jeho obcho je na vzostupe a on poda zalobu. Som zvedavy, ako to zdovodni. Hlavne s tymi vykonmi. Aj keby vyhral, velky prospech by z toho nemal. Len si vsimnite Microsoft, miliarda pokuta a nic ine sa nezmenilo:­-D. Neexistuje protimonopolny urad, ktory by mohol zabranit tomu, aby som niekomu fajne namasti zadok nejakymi 100milionmi. Tomu sa potesi aj HP, aj DELL a ostatni. A ked si AMD mysli, ze jeho marketingovu neschopnost napravi sud, tak sa mili. HP, DELL,TOSHIBA si tiez obchodne firmy a nie charita a ked mu este k vynosu z HW pribudne nejakych mimo 100mil, tak je to dobry obchod. AMD si mozno mysli, ze kvoli jeho o 20% vyssiemu vykonu a peknym ociam, budu od neho vsetky svetove znacky kupovat tovar so stratou prilevu napr 100mil. rocne, tak sa mili. Podla mna ich nasrala zmluva INTELU s APPLE. A o akom monopole sa to bavime, ked AMD ma 19% podielu na trhu?
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 29.6.200513:32
Pokud se nepletu, tak podle českých zákonů ­(byť v tomto případě se jimi spor neřídí­) je 80% podíl na trhu považován za monopolní postavení. Toť k tomu, co je to ten monopol.

Co se úřadu týče, tak samozřejmě existuje možnost rozdělit společnost ­- tak se to např. udělalo u AT&T, kterou nedávno koupila jedna ze společností, která se z ní takto nuceně odštěpila. Je to radikální řešení, možná by to u Intelu nešlo, ale ta možnost tu je.

A pokud jde o kompilátory ­- v tomto případě jde o to, že Intel C++ Compiler, který je považován za nejlepší kompilátor na trhu ­(produkuje nejrychlejší kód­), měl možnost vektorizování určitých příkazů. Jenže tato možnost byla vázána CPUID instrukcí na slovo ­"GenuineIntel­", což je identifikátor procesorů Intelu. Takže když se program spustí na jiném čipu, CPUID nahlásí nesoulad ­(například pro AMD slovo ­"AuthenticAMD­") a optimalizovaný kód se nespustí. To způsobí nižší výkon procesoru od AMD. Nutno podotknout, že toto Intel vložil s oficiálním odůvodněním, že nemůže zaručit správné fungování vektorizování ­(SSE instrukcí­) na konkurenčních produktech. Nynější verze Intel C++ Compiler 9 by už ale měla podporovat i procesory AMD, byť slovo GenuineIntel se ve výsledných binárních souborech vyskytuje stále ­(pravda, nezkoušel jsem, zda se oproti dřívějším verzím něco změnilo, to jen na stránkách Intelu je napsáno, že teď už je to kompilátor i pro procesory AMD­).
Odpovědět0  0
ALF | 30.6.20059:28
"Namiesto toho, aby AMD investovalo do niecoho ineho ­"ved uz mal o dobry kus vykonnejsi procak ako Intel­", tak on investuje 80mil do vyskumu.Ked je niekto idiot a potom nema prachy, tak nech skape na trhu.­"

A ja myslel ze inovace a neustaly vyvoj je v teto branzi klicem k dlouhodobemu uspechu... Coz pak Vam nestaci priklad Samsungu? Vyrabeli jako divy a byli outsideri... pak investovali obrovske penize do vyvoje a vyzkumu a prislo co? pomerne raketovy vzestup spolecnosti.
Rict ­"uz mame lepsi procak tak se na vyzkum vykaslem­" by bylo hooooodne kratkozrake...
Odpovědět0  0
[aMd]Mica | 30.6.200510:43
JA MYSLIM, ZE NEMUSIME K PRIKLADOM CHODIT AZ TAK DALEKO! staci ked sa pozrieme na samotny Intel. Mam pocit, ze vyvojari stojaci za uspechom 286, 386, 486 a Pentium ako i jeho zopar dalsich klonov ­(vyjma Pentium Pro a Prescott atd­) firmu bud opustili alebo z tolkych penazi zblbli. Intel si stale mysli, ze je lidrom na trhu. no mozno kapitalovo podlozenym a to mu zarucuje urcitu ­(vlastne znacne velku­) zotrvacnost, ktora ho prenesie aj cez obdobia ­"sucha­" ale pokial sa konecne neodtrhnu od koncepcie 80­-tych rokov a hlavne nestastneho navrhu poslednych verzii Pentia, tak jednoducho na to doplatia. Technologicky lider je v sucasnosti AMD, no kto by to pred par rokmi povedal, ze byvaly plagiator nielenze dobehne, ale celkom vytyci novu cestu, ktora ho povedie k uspechom. Dufam, ze ten sud vyhraju, Intel dostane platit mastne pokuty a budu musiet v top managemente konecne nieco robit, alebo ich akcionari jednoducho odtial vykopnu. az bude pomer na trhu v cislach fifty­-fifty potom moze zacat ta prava konkurencia.
Odpovědět0  0
HonzaRez | 29.6.200511:10
dokonce až tak dobře, že bych tomu věřil. Ostatně můžeme se zeptat třeba v Carrefouru nebo v Tescu, nebo u Telekomunismu, jakse vlastně dělá monpol. Asi by nám řekli to samé...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.