reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD poodhalilo FSR 3 s technologií Fluid Motion Frames

18.9.2023, Milan Šurkala, aktualita
AMD poodhalilo FSR 3 s technologií Fluid Motion Frames
Společnost AMD poodhalila novou generaci své technologie Fidelity FX Super Resolution 3 (FSR 3). Ta přináší např. funkci FMF (Fluid Motion Frames) využívající pohybových vektorů a optického toku.
U grafických karet máme několik soupeřících technologií, které se snaží výrazně zvýšit výkon her pomocí různých pomocných triků. Nvidia má své DLSS (nedávno představila DLSS 3.5), Intel má XeSS a AMD pak FSR (Fidelity FX Super Resolution 3). To bylo nyní poodhaleno ve své další generaci FSR 3. Nová generace přináší především technologii FMF (Fluid Motion Frames). Jde o odpověď na Frame Generation v DLSS 3, tedy o generování následujících snímků na základě těch předchozích. Jde o něco trochu jiného než o základ mnoha těchto technologií (Super Resolution), jako je zvětšování rozlišení ze snímku vygenerovaného v rozlišení nižším pomocí dopočítání s využitím AI. V tomto případě zde následující snímky vznikají pomocí analýzy pohybových vektorů a optického toku mezi snímky. Na rozdíl od Frame Generation u Nvidie, který využívá speciální HW jednotky karet GeForce, řešení AMD může fungovat i na kartách jiných výrobců.
 
AMD FSR 3 Fluid Motion Frames
 
Je doporučeno, aby hra běžela alespoň při frekvenci 60 fps (v tom už může být navýšení frekvence pomocí ostatních technologií ve FSR jako např. Super Resolution). FSR 3 by mělo běžet na kartách od Radeonů RX 5000, Intel Arc a Nvidia GeForce RTX (tedy RTX 2000 a novější), jeho funkce FMF dle AMD vyžaduje Radeony RX 5700 a výkonnější, resp. RX 6000 a novější, případně je podporována i na kartách GeForce RTX 2000, ale doporučeno je mít řadu RTX 3000 nebo 4000.
 
AMD FSR 3 FMF
 
Pokud jde o výkon, tak např. ve Forspoken má mít Radeon RX 7800 XT snímkovací frekvenci 36 fps v nastavení 4K Ultra, nicméně s FSR včetně FMF to dle testů vyskočilo na 122 fps. V průměru by dle AMD mělo FMF zvýšit frekvenci o 90 %. Otázkou jsou ale nárůsty latencí, a tak je dobré využít funkci AMD Anti-Lag+ (od RX 7000), což je problém zejména u nižších frekvencí (i proto je doporučeno, aby hra běžela i bez této funkce dostatečně plynule). AMD dále oznámilo HYPR-RX, což je souhrnná možnost aktivace funkcí Radeon Boost, Anti-Lag a Super Resolution. HYPR-RX by mělo brzy přinést funkci FMF na úrovni ovladačů do všech her využívajících DirectX 11 a 12, jenže v takovém případě bude FMF fungovat jen na kartách Radeon RX 7000.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama