reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD posiluje ve všech kategoriích, nejvíce v serverech, kde má už 23,1 %

8.2.2024, Milan Šurkala, aktualita
AMD posiluje ve všech kategoriích, nejvíce v serverech, kde má už 23,1 %
Společnosti AMD se v procesorech daří a stále zvyšuje svůj tržní podíl. Ten meziročně rostl zejména v serverové oblasti, kde se drží nad 23 %. Hodně rostla ale i v mobilní sféře, zatímco v desktopech to bylo jen mírné.
Podle agentury Mercury Research se na trhu s procesory architektury x86 daří společnosti AMD dále ukrajovat podíl Intelu, i když ten má nadále drtivé prvenství ve všech studovaných kategoriích. Nejlepší je to v oblasti serverů, kde se ze 17,6% tržního podílu v posledním čtvrtletí roku 2022 (Q4/22) dostalo až na 23,1% podíl, což je 5,5 procentního bodu nahoru. To je dost výrazné a finančně má AMD dokonce 31,1 % trhu.
 
Dost pozitivní zprávy putují i z mobilní oblasti, tam se z předchozích 16,4 % dostává na 20,3 %, což je 3,9 p.b. navíc. Pokud jde ale o finance, tak je to horší a Mercury Research přisuzuje AMD jen 15,0 % příjmů z mobilního trhu s procesory. Otázkou je, co s tím udělá letošek a nové procesory s AI akcelerátory. Nakonec tu máme desktopy, kde se sice AMD také podařilo růst, zde je to ale jen mírně. Nynější podíl činí 19,8 % (o rok předtím 18,6 %), takže to máme 1,2 p.b. navíc. Pokud jde o příjmy, procesory od AMD měly tvořit 15,9 % trhu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama