Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD potichu uvedlo Turion ML-42

6.10.2005, Milan Šurkala, aktualita
AMD potichu uvedlo Turion ML-42
Přestože AMD vydání tohoto procesoru vůbec nekomentovalo a ani na jejich stránkách o novém procesoru není žádná zmínka, kolují po internetu informace o novém mobilním procesoru Turion ML-42 taktovaném na 2,4GHz. Trochu nejasné informace...
Přestože AMD vydání tohoto procesoru vůbec nekomentovalo a ani na jejich stránkách o novém procesoru není žádná zmínka, kolují po internetu informace o novém mobilním procesoru Turion ML-42 taktovaném na 2,4GHz.



Trochu nejasné informace kolují ohledně velikosti paměti L2 cache, hovoří se o 512kB, ale i o 1MB, přičemž vyšší hodnota je uváděná kupodivu častěji, přikláním se k 512kB variantě, později vysvětlím proč. Stejně jako všechny ML modely, má i tento maximální spotřebu 35W. Jistá je cena procesoru, která má činit $525 při nákupu 1000 procesorů. Což je v přepočtu asi necelých 16.000Kč včetně DPH. Tento rok se máme dočkat ještě modelu ML-44 a na začátku příštího MT-42.

Pozn.: Osobně očekávám, že ML-42 model má jen 512kB L2 cache a ML-44 bude mít 1MB. Silně totiž pochybuji, že by AMD ještě tento rok stihlo představit ML-44 jako 2,6GHz verzi, resp. ML-44 při 2,4GHz bude 2MB cache mít těžko. Kdyby ML-42 byl 2,4GHz 1MB procesor jak se proslýchá, musel by ML-44 mít buď více cache nebo vyšší frekvenci a ani jedno z toho to dle mého názoru nebude.

Zdroj: www.theregister.co.uk
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.