Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD pracuje na novém formátu DTX

10.1.2007, Jan Vítek, aktualita
AMD pracuje na novém formátu DTX
Několik měsíců poté, co Intel zařízl vlastní formát BTX, se přihlašuje společnost Advanced Micro Devices se zprávou, že pracuje na vlastním formátu - DTX. Ten se však na rozdíl od BTX, jenž měl v podstatě nahradit ATX i Micro-ATX, zaměřuje...
Několik měsíců poté, co Intel zařízl vlastní formát BTX, se přihlašuje společnost Advanced Micro Devices se zprávou, že pracuje na vlastním formátu - DTX. Ten se však na rozdíl od BTX, jenž měl v podstatě nahradit ATX i Micro-ATX, zaměřuje na vyplnění mezery mezi Micro-ATX a Mini-ITX. DTX je také vyvíjen jako otevřený standard, tudíž jeho specifikace nejsou tolik omezující jako u BTX, kde bylo kromě rozměrů a rozmístění montážních otvorů myšleno i na rozmístění I/O prvků a organizování průtoku vzduchu.



Dle AMD je tento nový standard zapotřebí ze tří důvodů: šetření energií, menší zabraný prostor (estetika a praktičnost) a podpora systémů s nízkým výdejem hluku a malými nároky na chlazení. Právě díky těmto vlastnostem si firma myslí, že DTX bude úspěšné, samozřejmě v kombinaci s tím, že jde o otevřený standard, takže samotní výrobci základních desek budou mít ve svém snažení více svobody.




Desky DTX budou mít rozměry 200 x 244mm a AMD mluví o zpětné kompatibilitě s formátem ATX a Micro-ATX. Díky oněm rozměrům se také mají zajistit nízké náklady na výrobu, protože dnes se desky formátu ATX většinou vyrábí tak, že z jednoho PCB panelu se uříznou dva kusy. Základních desek formátu DTX bude výrobce schopen ze stejného PCB panelu získat čtyři a Mini-DTX šest. Co se týče ostatních specifikací a vlastností, pak DTX je určeno pro skříně o objemu 6 litrů a méně a procesory nemají překročit TDP 35W. Koncem momentálního čtvrtletí se očekává vypuštění plných specifikací nového formátu a dle zprávy se již několik výrobců vyjádřilo, že již v tomto roce se objeví první reálné výrobky.

Zdroj: DailyTech