reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD připravuje dvoučipový Radeon RX 490

8.7.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD připravuje dvoučipový Radeon RX 490
Společnost AMD dostala na trh nové Radeony RX 480, které si však zatím nemůžeme běžně koupit ve verzi se 4 GB paměti. Ta by ale měla brzy následovat stejně jako modely RX 470 a RX 460. Pak je tu ale také RX 490.
Vlajková loď aktuální generace grafických karet s čipy Polaris je tak prozatím Radeon RX 480, o němž se ale nedá říci, že jde z hlediska výkonu o to nejlepší z nabídky firmy AMD. Radeon RX 490 by to mohl v obou ohledech změnit, i když na Radeon Pro Duo také mít nebude, ale mohlo by jít na rozdíl od něj o cenově ještě rozumné řešení. Nicméně dvoučipové karty nikdy nebyly tak populární, a to zvláště proto, že z nich nikdy nevymáčkneme výkon rovnající se dvojnásobku jedné karty, ovšem když srovnáme výkon dvou RX 480 a jedné GTX 1080, pak AMD nám dá za mnohem nižší cenu výkon srovnatelný s NVIDIÍ. To samé by pak mohl nabídnout i dvoučipový Radeon RX 490, i když přinejmenším spotřeba takové karty bude jistě výrazně vyšší než GTX 1080.




- nejde o opravdové logo od AMD -


AMD samo před několika dny zmínilo kartu RX 490 na svých stránkách, což bylo rychle odhaleno, ale také označeno za chybu a "překlep". Ovšem podobné chyby jsme v minulosti už viděli (a to rovněž ve spojení s RX 480) a ukázalo se, že šlo o chyby pouze v tom smyslu, že někdo zapomněl údaj o dosud nevydané kartě vymazat.





Radeon RX 490 by se tak měl stát moderní grafikou firmy AMD pro hraní v rozlišení 4K a pokud jen sečteme ceny dvou RX 480 a srovnáme je s jednou GTX 1080, mohl by RX 490 přijít oproti této kartě o cca 4000 levněji. AMD ale bude bezpochyby vycházet také z toho, jaký výkon tato karta oproti GTX 1080 nabídne. Už bylo potvrzeno, že RX 480 využívá plný čip Polaris 10 s jeho 2304 shadery, takže toto GPU už nemá žádný další potenciál, který by bylo možné odemknout pro vytvoření výkonnější karty. Jedinou možností je tak zapojení dvou GPU Polaris 10 na jedné kartě.

Na serveru Zauba byly navíc nedávno spatřeny v pohybu nové karty AMD, jejichž označení také ukazuje na něco lepšího, než je RX 480. AMD využívá označení Cxxxxx s pěti čísly, z nichž první označuje generaci a druhé postavení karty v rámci její generace. Už víme, že Polaris 10 měly označení C98101 a nyní se objevily karty s označením C99393, což by měl být právě Radeon RX 490 a pokud ne, pak už by nás mohla napadnout pouze karta s čipem Vega 10, ale na tu si asi ještě dlouho počkáme.

Nejvíce pravděpodobné tak je, že si pro nás AMD chystá dvoučipovou kartu s Polaris 10, která dostane označení RX490.

Zdroj: wccftech
reklama