reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
27.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Hybridní architekturu s výkonnými a úspornými jádry už nebudou mít jen mobilní procesory na bázi ARMu a nové procesory Intelu, něco podobného chystá také společnost AMD. Její hybridní Phoenix by mohl mít konfiguraci 2+4.
honza1616 (3623) | 28.3.20238:45
Byla to otázka času kdy s tím přijdou i ostatní ­(využití mimo mobilní ARM­) a současná doba tomuto trendu jen nahrává
Efektivita se ztrácí, a přesto uživatel vyžaduje rychlý systém a odezvu ??‍♂️

Rychlý systém a odezva se dá zachránit vysokým výkonem, jenže čiplety postavené čistě na vysoce výkonných jádrech budu nakonec problém i u AMD stejně jako jádra v monolitech u Intelu v předchozích generacích,
99% v OS nevyžaduje vysoký výkon, a je plýtvání jim přiřazovat vykoná jádra která nejsou plně využita
Dříve nebo později nám AMD i v desktop CPU ukáží hybridní architekturu, nejen v APU.

Intel to v následujících generacích posune ještě dál pokud se potvrdí plány na 3 různě výkoné jádra....
1 nebo 2 jádra vysoce vykoné pro jednovláknové operace,
2­-4 běžné jádra,
a zbytek malých­/efektivních jader pro procesy na pozadí a pro případ že by uživatel spustil aplikaci která vytíží všechny jádra celého CPU
Odpovědět2  0
snajprik (1554) | 28.3.202311:27
Asi si nečítal pozorne, ako velke tak aj male jadro je ZEN4, rozdiel je len v RAM, Hlavny problem AMD u vykonnych CPU je plocha chladenia čipu, preto u ZEN4 AMD použilo 2x vačšiu RAM a dokonca tam strčili aj GPU a aj tak plocha je len cca 70mm2. Ak chceš 230W učinne chladiť potrebuješ plochu na odvedenie tepla.
Mobilne CPU tento problem nemaju ich spotreba je max 50W a ešte tam maju aj velku GPU + čipset, plocha čipu je cca 200mm2 a max vykon cca 35­-55W a DDR5 su celkom rychle, tak že až tak zazračny vplyv viac RAM na vykon CPU nema.
Serveri to iste, tam nepotrebuju velku spotrebu, tak že CPU s menšou RAM sa da použiť, preto AMD pripravuje ZEN4c čipy s 16 jadrami na čiplet pre servery.
Odpovědět0  0
JakubL (205) | 28.3.20235:46
Ono říkat tomu P a E cores je zavádějící. Přijde mi lepší malá a velká jádra, neboť největší výhodou je právě úspora křemiků, a to i u Intelu, kde Atomy nejsou energeticky efektivnější ­(výkon na watt­), jsou ale hlavně menší. U AMD je hlavní rozdíl v různých maximálních taktech a cache, ale už dnešní procesory pracují s konceptem nejrychlejšího jádra, takže tohle mi přijde jen jako logická evolucee. Ani dnes nedosahují maximálního boostu a ani nemusí být schopna dosáhnout všechna jádra.
Odpovědět0  0
Bison (804) | 27.3.202317:55
Z hybridnou architektúrou to nemá nič spoločné, to že zmenia nastavenia 4 jadier z toho hybrid nespravia, je to zlátanina AMD....Intel si na tom vylámal zuby a uvidíme či to napraví v MTL...Mobilné čipy sa musia navrhovať samostatne a hlavne nepchať do nich vysoké frekvencie, spotreba ktorú dnes majú mobilné čipy a to aj ARM je stále vysoká, ak by tam nedávali batérie s vysokou kapacitou vydrží to 30minút. Mobilné zariadenia ešte stále nespĺňajú kritéria aby mohli fungovať bez obmedzení , v skutočnosti je to hybrid z ktorého musí trčať neustále nabíjací kábel.
Odpovědět0  5
shagy2301 (34) | 27.3.202318:10
Ak sú informácie pravdivé tak zmeny sú ako na úrovni menšej cache tak aj na úrovni optimalizácie na nižšíu frekvenciu, čo v nízskej záťaž zlepší spotrebu procesora, pričom ale neobmedzí schopnosti ako v prípade Intelu ­(tam sa v P jadrách nepoužívajú inštrukcie nepodporované v E­-core­)
Čiže to až taká zlátanina nie je, skôr naopak, je to celkom dobrý spôsob ako optimalizovať spotrebu. Ak tomu dajú spoločnú L3 tak by to malo fungovať lepšie ako Intel
Odpovědět6  0
cdwN (585) | 27.3.202322:01
Intel a Bison jsou totiž nejlepší !
Odpovědět3  0
JakubL (205) | 28.3.202311:02
U Intelu je problém, že mezi malými a velkými jádry je velký rozdíl i v architektuče, instrukcích a IPC. Není teda třeba vždy jasné, zda je pro další vlákno dobré použít malé jádro nebo třeba druhé vlákno velkého jádra ­(HT­). Kvůli tomu jsou potřeba náročné optimazace a bez nich nemusí být výkon ideální. U AMD je to spíš pokračovaní současného konceptu ­- už dnes scheduler volí pro jednovláknovou zátěž tzv. nejrychlejší jádro, pro další tasky může upřednostnit jádra z jednoho CCD nebo zátěž naopak rozkládat, aby se procesor rovnoměrně zahříval. Tohle je za mě jen další krok ­- optimalizace na úrovní křemíku pro to, jak procesor i v současnosti vlastně už funguje ;)
Odpovědět1  0
kutil05 (782) | 28.3.202311:53
Intel by se zmenšováním P Cores měl složitější, taky by mohl ubrat křemík na podporu vysokých taktů a zmenšit L2, jenže pořád má o dost větší vektorovou jednotku kvůli jinému přístupu k AVX 512. Proto raději zvedají výkon předchůdce E Cores. Ale tam je krom odlišné podpory instrukcí ještě stále ten problém v latencích, protože malá jádra jsou stále samostatně v klastrech po 4. kusech.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.