reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Project 47: jeden PETAFLOPS v jednom racku

2.8.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD Project 47: jeden PETAFLOPS v jednom racku
Společnost AMD se po představení serverových procesorů EPYC a moderních akcelerátorů s čipy Vega snaží ukázat, co spojení těchto zástupců moderního hardwaru dokáže. Máme tu tak Project 47, který dokáže v jednom racku nabídnout velice vysoký výkon.
AMD tak ukázalo, že v jednom jediném racku se může ukrývat výkon jednoho PETAFLOPS, čili 1015 operací v plovoucí řadové čárce za sekundu, což nám umožní lépe posoudit malý výlet do minulosti, a sice do roku 2007, kdy by na ten samý výkon byl třeba počítač pokrývající nějakých 560 čtverečných metrů a vybavený několika tisíci procesory. A byl by to jeden z nejvýkonnějších superpočítačů světa, zatímco dnes se stroj o takovém výkonu může prostě postavit na pódium, aby mohl být představen veřejnosti. 
 
 
Takové srovnání jen ilustruje fakt, kam se počítačová technika posunula za pouhých deset let, i když to my jako uživatelé desktopů a notebooků nemusíme takto vidět. Však z našeho pohledu vývoj hardwaru spíše stagnuje, než aby se překotně vyvíjel, ale to i z toho prostého důvodu, že mnohým lidem bohatě stačí i řadu let starý počítač, zatímco v případě serverů není výkonu nikdy dost. 
 
AMD o svém Project 47 dále uvádí, že vedle celkového výkonu 1 PETAFLOPS (týká se Single Precision - FP32), činí energetická efektivita 30 GFLOPS na watt, takže onen rack by měl dosahovat maximální spotřeby kolem 33 kW. Nejde navíc jen o nějakou studii, či tzv. proof of concept, ale o reálný produkt, který bude nabízen firmou Inventec a jejím distributorem AMAX od posledního letošního čtvrtletí. 
 
 
Project 47 je založen na dvaceti procesorech AMD EPYC 7601 s 32 jádry a osmdesáti kartách Radeon Instinct, což doplňuje 10 TB úložného prostoru s paměťmi od Samsungu, 1 síťový switch a dvacet karet Mellanox 100G. Celý rack je založeny na paralelizované výpočetní platformě Inventec P-Series a sloužit bude jak pro vykreslování 3D grafiky, tak pro AI či jiné účely. 
 
Co se týče srovnatelného počítače z roku 2007, tím by mohl být IBM Roadrunner, se kterým pomáhala právě firma AMD. Skládal se z celkem 696 racků na oněch 560 čtverečných metrech a obsahoval kolem 64 tisíc dvoujádrových Opteronů plus nějaké akcelerátory a pro dosažení svého maximálního vykonu potřeboval 2,35 MW energie. Dnes tu tak máme srovnatelně výkonný systém, který zabere necelé promile původního prostoru, potřebuje jen dvě procenta energie a určitě nebude stát 100 milionů dolarů jako Roadrunner.
 
Je zřejmé, že za to nemůžeme poděkovat ani tak novým procesorům, jako spíše grafickým čipům, neboť ani dvacet EPYC s jejich 640 jádry se nemůže rovnat 128 tisícům jádrům v procesoorech Opteron, to by každé muselo být 200x výkonnější. Jde tak spíše o výkon poskytnutý 80 kartami Instinct, které samy o sobě dodají cca 960 TERAFLOPS výkonu. 
 
Zdroj: wccftech
reklama