reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeony HD 4670 mají porazit HD 3850, HyperTransport zrychluje

19.8.2008, Pavel Boček, aktualita
AMD Radeony HD 4670 mají porazit HD 3850, HyperTransport zrychluje
O grafických kartých AMD Radeon HD 4670 jsme poprvé podrobněji informovali včera. Dle specifikací se zdálo, že karty výkonově skončí těsně za HD 3850, nicméně podle dalších informací mají tyto starší karty překonat a to hlavně při zapnutém...
O grafických kartých AMD Radeon HD 4670 jsme poprvé podrobněji informovali včera. Dle specifikací se zdálo, že karty výkonově skončí těsně za HD 3850, nicméně podle dalších informací mají tyto starší karty překonat a to hlavně při zapnutém vyhlazování. Nová jádra RV730 totiž mají chybu ve vyhlazování opravenu a tak by se již neměly konat výkonové propady jako u řady HD 3000. Hlavním soupeřem těchto karet ve skutečnosti je NVIDIA GeForce 9600 GT, kterážto je výkonnější, nicméně lze očekávat mnohem nižší cenu karet HD 4650 a HD 4670. Na druhou stranu je škoda, že AMD pravděpodobně nebude mít žádnou kartu mezi HD 4670 a HD 4850. Výkonový i cenový rozdíl zde bude poměrně značný a AMD tak nechává NVIDII poslední mezeru na trhu, kde může nabídnout lepší karty (například právě 9600 GT).



Již se také mluví o nastupujících jádrech, kterými budou nejprve RV870. Jádra mají být vyráběna 40nm výrobním procesem a jejich kódové označení zní Little Dragon. První spekulace mluvící o výkonu říkají, že karta by měla být o 20 % výkonnější, nicméně lze očekávat i více. Kromě více stream procesorů, TMU a ROP jednotek by totiž AMD mohlo přejít i k oddělené, vyšší frekvenci shaderů oproti zbytku jádra. Jádro by každopádně mělo být opět malé, což značí 256bitovou paměťovou sběrnici a spotřebu do 150 W.

Nasazeny by měly být i nadále paměti GDDR5 a to i s vyšší frekvencí, možná nynější prototypy o frekvenci 6 GHz. Jádra by již také mohla podporovat API DirectX 11, když jejich příchod se očekává v prvním čtvrtletí roku 2009; další generace sice asi přijde opět ve druhé polovině roku a DX 11 se očekává až na konci roku, nicméně jak stále AMD opakuje, s DX 10.1 má náskok a toto API bude obsaženo v DX 11. Teoretickou možností je i podpora pouze části DX 11, podobně jako tomu bylo v historii např. s jádry RV430.



Mnohem blíže ale máme vydání 45nm technologií vyráběných mikroprocesorů Šanghaj. Nejprve bychom se podobně jako loni s Barcelonami měli dočkat Opteronů, desktopové Phenomy přijdou později. Výkonově sice čipy nebudou konkurencí Nehalemům od Intelu, nicméně cenou a eventuelně i celkovou energetickou efektivitou platformy by měly být. I méně výkonné Barcelony si totiž díky mnohdy lepšímu poměru výkonu na watt oproti výkonnějším Xeonům volilo v uplynulém roce stále mnoho zákazníků, díky čemuž například AMD zvýšilo svůj podíl na trhu se serverovými procesory ve druhém čtvrtletí roku, o čemž jsme informovali včera.


Jádro Šanghai

Hodně tomu pomoci může nová verze sběrnice HyperTransport. Jedná se již o verzi s číslem 3.1, která oproti 3.0 přidává frekvence 2,8 GHz, 3 GHz a 3,2 GHz, tedy se standardní implementací dvou linek až 6,4 GT/s (6,4 gigatrasferů za sekundu či jako efektivní frekvence jedné linky jedním směrem 6,4 GHz, obousměrně tedy jako 12,8 GHz). To posouvá přenosovou rychlost až na 50 GiB/s (51,2 GB/s). Co je neméně důležité, HTX (HyperTransport eXpansion), umožňující po HT připojení zařízení skrze konektor rovnou k procesoru, bylo povýšeno na HTX3, tedy na frekvenci 2,6 GHz (5,2 GT/s). S novým HT, které je tak nyní rychlejší a univerzálnější, než Quick Path Interconnect Intelu, se zlepší komunikace čtyř- a osmicestných serverů, které navíc mohou být lépe vybaveny rozšiřujícími procesory, jako IBM POWER6 nebo Sun UltraSPARC T2. K tomu se více otevírá cesta pro eventuelní aplikaci HT mezi budoucí jádra RV870 karet HD 5870 X2.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3), The Inquirer
reklama