reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD reaguje na krádež citlivých dat o GPU Navi

26.3.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD reaguje na krádež citlivých dat o GPU Navi
Světem proběhla zpráva, že se na internetu objevily vysoce citlivé údaje spojené s grafickou generací AMD Navi, a to včetně zdrojových kódů. Společnost AMD nyní přišla s oficiálním vyjádřením, takže co sděluje? 
Celá věc se tak točí kolem ukradených dat spojených s grafickými čipy AMD Navi, které byly použity k pokusu o vydírání firmy. Po AMD kdosi chce zaplatit kolem 100 milionů dolarů, jinak budou data prostě zveřejněna, respektive ony peníze může nabídnout v podstatě kdokoliv, ale je zřejmé, že jde o výzvu směřovanou především právě směrem k AMD.
 
 
Dá se tušit, že kdyby šlo o opravdu velice citlivá data, která by pro AMD měla takovou hodnotu, jeho oficiální vyjádření tomu nebude odpovídat. AMD tak ve skutečnosti píše, že jej kdosi kontaktoval již v prosinci roku 2019 s tím, že má k dispozici testovací data spojená s aktuálními i budoucími grafickými produkty a některá z nich se nyní objevila online, než zase byla stažena. 
 
AMD si uvědomuje, že dotyčná osoba či osoby mají v držení ještě další data, která ještě nebyla zveřejněna, ale firma věří, že nejsou opravdu důležitá a významná pro její konkurenceschopnost nebo pro bezpečnost jejích produktů. AMD také nyní spolupracuje s policií a experty.
 
 
Tato data se přitom měla původně nacházet na nezabezpečeném počítači či serveru a sama o sobě byla k dispozici zcela volně bez šifrování. Obsahovat mají informace o čipech Navi 10, Navi 21 a také o APU/SoC pro Xbox Series X zvaném Arden. Dotyčný vyděrač, který si chce díky ukradeným souborům přijít na slušnou sumu, sám o sobě mluví jako o ženě, ovšem to může být pochopitelně jen snaha zmást vyšetřovatele. 
 
Tak uvidíme, zda se náhodou zanedlouho neobjeví nějaké další informace o velkých Navi, které by měly základ v ukradených datech. 
 
Zdroj: AMD


reklama