reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Rembrandt: APU se Zen 3+, RDNA 2 a konečně více shadery?

10.5.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD Rembrandt: APU se Zen 3+, RDNA 2 a konečně více shadery?
Generace APU Cezanne od firmy AMD je už na trhu, i když stále ještě čekáme na to, až si AMD vzpomene i na maloobchod, kam mají desktopové Cezanne na rozdíl od Renoirů opravdu dorazit. A pak už nastoupí generace Rembrandt. 
Z uniklé roadmap i z jiných zdrojů už víme, že APU Rembrandt mají už konečně nabídnout modernější grafické jádro, které bude založeno na architektuře RDNA 2, zatímco dosud AMD využívalo Vegu. Co by ale mohl nabídnout takový AMD Ryzen 9 6900H “Rembrandt”? 
 
 
Máme tu dvě informace od leakera ExecutableFix, který píše jednak o tom, že v jádru RDNA 2 tu bude až 12 CU. To by znamenalo, že oproti 512 Stream procesorům či prostě shaderům, což je maximum pro aktuální Vegy integrované v APU firmy AMD, se počet shaderů navýší na 768, čili o polovinu. 
 
To by tak mělo společně se zvýšením výkonu v rámci architektury RDNA 2 a podporou pamětí LPDDR5/DDR5 zařídit velice slušný nárůst celkového výkonu, který už ostatně APU od AMD potřebují jako sůl. 
 
Dále se ze stejného zdroje dozvídáme, že Rembrandt má mít opravdu ve výbavě už také procesorová jádra Zen 3+ a že půjde celkově o 6nm čipy, což mají být i letošní procesory Warhol, jejichž údajné zrušení se dosud stále nepotvrdilo, a tak s nimi spíše počítáme, i když ExecutableFix píše o tom, že jediné Zen 3+, které viděl, jsou právě ty v Rembrandtu. To ale samozřejmě neznamená, že Warhol se Zen 3+ nedorazí. 


AMD Rembrandt AMD Cezanne AMD Renoir
Proces TSMC 6nm TSMC 7nm TSMC 7nm
Procesorová arch. Zen3+ Zen3 Zen2
GPU arch. RDNA2 Vega Vega
Max. počet CPU jader TBC 8 cores / 16 threads 8 cores / 16 threads
Max. počet GPU jader 12 Compute Units 8 Compute Units 8 Compute Units
Max. turbo TBC 4,8 GHz 4,4 GHz
PCIe Gen. PCIe Gen4 PCIe Gen3 PCIe Gen3
Podpora pamětí LPDDR5, DDR5 LPDDR4, DDR4 LPDDR4, DDR4
 
Zdroj: VideoCardz


reklama