reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Renoir FP6 má pouze PCIe 3.0 x8: omezení pro grafiky na noteboocích

23.7.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD Renoir FP6 má pouze PCIe 3.0 x8: omezení pro grafiky na noteboocích
Igor Wallosek přinesl nový blokový diagram, který se týká procesorů Renoir FP6, čili Ryzen 4000H a 4000U. A vysvětluje nám, proč se výrobci notebooků nejspíše zdráhají k těmto procesorům přidávat výkonnější grafiky. 
Desktopové verze procesoru Ryzen 4000 generace Renoir jsou vybaveny 16 linkami rozhraní PCI Express a další čtyři nabízí pro M.2 SSD. Jde sice stále o verzi 3.0, ovšem i tak to stačí a jde o mnohem lepší nabídku než v případě mobilních verzí Ryzen 4000H a 4000U, které dle následujícího diagramu mají pouze osm linek PCIe 3.0 pro grafiku (či případně jen čtyři, záleží na konfiguraci). 
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Jak ukazuje test serveru TechPowerUp, rozdíly mezi PCIe 3.0 x8 a x16 tu jsou a ne zrovna zanedbatelné. Jsou dostatečně významné na to, aby pak majitelé notebooků mohli řešit, proč má jejich model tak podezřele nízký výkon a pak by se mohlo vcelku snadno přijít na to, že jde o vliv propustnosti sběrnice PCIe. Jde navíc zvláště o rozlišení 1080p, které se využívá velice často, a to zvlášť v mobilním světě.
 
Právě to tak může být důvod, proč se výrobci notebooků obecně zdráhají do notebooků s novými APU Ryzen dávat výkonnější grafické karty, na což Igor Wallosek rovněž poukazuje. Nikdo nebrání výrobcům nasadit silnější grafiky, ale pouze Dell vypustil do světa modely jako G5 15 s Radeonem RX 5600M a Alienware R3 s RX 5700M. Důvodů k jejich absenci na trhu ale může být pochopitelně více, než je jen omezený počet linek sběrnice PCIe.
 
Ostatně AMD válčí s OEM výrobci už dlouho a že je nyní opravdu čas se zaměřit na jejich trh, to dokazuje právě nástup desktopových Ryzenů Renoir, které jsou zatím určeny pouze pro OEM. Maloobchod má ostatně AMD už v podstatě pod palcem, neboť už dlouho informujeme o tom, jak prodej Ryzenů na různých trzích, včetně německého, japonského i toho našeho, naprosto převládá nad Core.
 
Nakonec jsme se od Igora dozvěděli, že Cezanne, nástupce aktuálních Renoir, bude mít kupodivu stále ve výbavě PCIe verze 3.0, ovšem snad už to nebude jen osm linek. 


reklama