reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD rozesílá R9 Nano partnerům, objevily se fotografie

23.7.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD rozesílá R9 Nano partnerům, objevily se fotografie
Společnost AMD začala s rozesíláním karet Radeon R9 Nano svým AIB partnerům, takže není divu, že se už objevily první fotografie této malé a dle dosavadních informací také energeticky slušně účinné grafické karty.
AMD Radeon R9 Nano je založena na grafickém čipu Fiji stejně jako již představené modely Radeon R9 Fury X a Fury a proslýchá se, že bude obsahovat tento čip v "plné palbě", čili s 4096 Stream procesory, 256 texturovacími jednotkami TMU a 64 rasterizačními jednotkami ROP. To by skutečně mohlo odpovídat skutečnosti, ovšem limit spotřeby i tak bude snížen na 175 W, což se musí projevit na výsledných taktech grafického čipu a celkovém výkonu. Musíme si ale počkat na pořádné benchmarky, které konečně odhalí, zda karta skutečně dosáhne dvojnásobné efektivity v porovnání s Radeonem R9 290X a jaký bude její celkový výkon. Dle provedených testů efektivity na serveru Tom's Hardware totiž snížení stropu spotřeby o 100 W kartě Radeon R9 Fury X zas tak moc neublížilo.





Z fotografií karty se už dá poměrně přesně určit délka této karty, která měla dle předchozích informací činit 6 palců, tedy 15,2 cm. Skutečně to vypadá, že tato karta bude takto krátká, takže ani nebude dosahovat okraje desky formátu Mini ITX (170 x 170 mm).





Nezbývá tedy než počkat na finální specifikace karty, která by tedy měla nést plně vybavený čip Fiji, ovšem ten bude dle odhadů pracovat na taktu 830 až 900 MHz. Pak by nás ale také zajímalo, zda čipy na těchto kartách budou schopny pracovat také na své plné frekvenci a dosáhnout výkonu karet Fury X, to samozřejmě s lepším chlazením. Pak by se možná i vyplatilo namísto Fury X koupit Nano, ale samozřejmě záleží na tom, jakou AMD nasadí cenu.

Zdroj: KitGuru
reklama