reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 5 v provozu bez chladiče, co se stane?

29.7.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD Ryzen 5 v provozu bez chladiče, co se stane?
Mnozí si jistě dobře pamatují dobu Athlonů a všemožné testy, které ukazovaly, že tyto procesory nejsou vybaveny tepelnou ochranou schopnou zareagovat na náhlou ztrátu chlazení. Jak je tomu dnes?
Na začátku tohoto tisíciletí šlo o souboj Athlonů na straně AMD a Pentií 4 od Intelu, přičemž řádný rozruch vyvolal test serveru Tom's Hardware, který si můžeme připomenout, protože na YouTube ještě ono video je k dispozici. 
 
 
Test byl jednoduchý, vzaly se prostě sestavy s procesory Pentium 4, Pentium III a Athlon, spustil se na nich Quake III a poté z procesorů někdo sejmul chladič. Pentia to přežila, zatímco Athlon dosáhl teploty 370 °C, což byla pro něj samozřejmě konečná. A jak se ostatně i píše v komentářích pod videem, tento test nebyl vzhledem k AMD zrovna fér, neboť pro Athlon prý byla využita starší deska bez funkce tepelné ochrany. Samotný server Tom's Hardware byl poté nařčen z toho, že stranil Intelu a dostal za to řádně zaplaceno, ale to už je jen skandál patřící minulosti, k němuž těžko lze najít něco průkazného. 
 
Ale dívejme se na přítomnost, kterou ukazuje overclocker der8auer. Ten si může ve svých pokusech dovolit hardware i ničit, aby se dobral výsledků, ovšem v tom nejnovějším by k fatálním následkům dojít rozhodně nemělo. Máme tu test Ryzenu 5 3600 bez chladiče na moderní desce od Asusu s X570. 
 
 
A tento test také není prostě o tom, že se sundá chladič a bude se čučet na to, co se stane. Jde i o pokus s nastavením takového provozního napětí, které při jisté frekvenci umožní procesor použít bez chladiče. Nebude to snadné už jen kvůli tomu, jaké při tomto testu v Německu panovaly teploty. 
 
To se samozřejmě neobejde bez snižování taktů, aby procesor zvládl pracovat při nižším napětí. Nejnižší násobič, který šlo v BIOSu nastavit, byl 28x a napětí bylo zvoleno 0,95 V, manuálně bez offsetu. CPU bylo i v zátěži se 6C/12T stabilní a vzalo si samo pouze kolem 25 W. Poté der8auer ještě trošku snížil napětí a více pro snížení spotřeby nešlo dělat, takže bylo na čase sundat chladič. 
 
Po dvou minutách teplota vzrostla na 92 °C, samozřejmě bez zátěže, a dále rostla, aniž by procesor reagoval změnou napětí nebo škrcením výkonu (snížení taktu). Po dosažení 113 °C dle interních senzorů a překročení 100 °C na heatspreaderu se systém vypnul. Poté bylo ještě vyzkoušeno výchozí nastavení BIOSu, aby se ukázalo, zda s automatikou to nebude lepší, ale nepodařilo se ani nabootovat Windows. 
 
Hlavní problém celého testu je tak ten, že není umožněno dostatečně snížit násobič a napájecí napětí k tomu, aby šlo uvažovat o provozu bez chladiče. To je ovšem i otázka toho, co umožní základní deska a její BIOS. Zajímavé je, že testovaný procesor na rozdíl od Intel Coffee Lake se ani nesnažil přežít bez chladiče déle a nezačal si sám snižovat takt a napájecí napětí. Prostě a jednoduše dodržoval nastavení a po překročení prahové hodnoty teploty se sestava vypnula.  


reklama