reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
27.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
Embargo na recenze nových Ryzenů 7000 už pominulo, a tak se nám tu objevují kvanta recenzí, které ukazují výkony nových procesorů. Většina z nich se shoduje na tom, že toto se AMD hodně povedlo a dojmy jsou především pozitivní.
cdwN (584) | 1.10.202211:37
Sleduju to hodně a začínám v tom všem mít pěknej bordel. Asi si ty CPU budu muset vzít sám do ruky, než udělám jakýkoli závěr...
Odpovědět0  0
Tomcat2 (624) | 29.9.202212:38
Plánuju jít do osmijádra, ale počkám si na B650 desky a na 7800X3D, protože nic lepšího na hry nebude :)
Odpovědět1  0
coremar (425) | 28.9.202214:12
Já spíš nějak zatím nerozumím, jak si to AMD představuje s tím chlazením. Ty testy jsou všechny dost zkreslený tím, kdo použil jaký chladič, protože bez přenastavení ten procesor v zátěži hodlá vždycky jet na 95 stupňů a podle toho, jak to chlazení udrží na této teplotě, tak tak nastaví takty ­(v limitu spotřeby samozřejmě­) takže, kdo chce mít běžný chladič a nemít ho vždy na 100% otáček ventilátorů, tak se podle současných testů v základním nastavení docela blbě rozhoduje.
Odpovědět4  0
shaolin_81 (275) | 29.9.202212:09
To je pravda a uvidime v reali, ako velmi to bude obmedzovat vykon.. Avsak ak by som sa pre nejaky vyssi 7000 rozhodol a nemal k nemu naozaj dobry chladic, tak by som ho proste dal do eco modu, ktory znizi vykon len minimalne a teploty by sa mali unormalnit na stare hodnoty.
Odpovědět2  0
coremar (425) | 29.9.202214:58
Uvidíme, chce to ještě víc testů, jak přesně se to chová v eco módu apod. ­(zatím jsem si prohlídl jen test v základním nastavení­), ale nejspíš to tak bude. Jen prostě trochu nerozumím tomu, proč Eco mód není základní mód a tohle nové chování nějaký spíš ­"performance­" mód. Nepůsobí to moc dobře prostě, ani z hlediska uživatele a jeho chlazení, ani marketingově.
Odpovědět1  0
sroobik (572) | 29.9.202215:06
presne toto kritizujem od zaciatku, ked sa to tak pred 2 mesiacmi zacalo hovorit, ze to takto bude. Kludne to mohli dat do biosov ako ­"performance mode­" ON, Uplne rovnako to ma ryzen 5000 a ten performance mode sa vola PBO, len to je default OFF
edit: nieze ryzen 5000... niekedy 2013 som kupoval phenomII x6 1055T. Ten mal original frekvenciu 2800, pouzival som ho na 3000, lebo spotreba a teplota sa zvysila zanedbatelne. Isiel na 3350, ale scythe mugen2 to uz nedokazal uchladit na normalne teploty a spotreba isla na tych 300MHz o vyse 100W hore. Takze ak by som to aj uchladil, tak snad za 10% vykonu neobetujem 50% spotreby.. si to presne nepamatam tie cisla, ale pointa ostava. Tu mame z viac zdrojov overene, ze ­-5% vykonu je ­-80 a viac watt.
Odpovědět1  0
shaolin_81 (275) | 29.9.202215:17
Da sa na to pozriet aj inak. AMD sa snazi dodat maximum vykonu, co ten kremik a chladenie znesie. V podstate je to pre zakaznika plus.
Pretoze ak zakaznik nechce az tak investovat do chladenia, pripadne uprednostnuje ticho, proste da mensi chladic ­/ nizsie otacky a to CPU sa tomu prisposobi. Pretoze hned, ako sa dosiahne 95 stupnov, priskrcuje sa prikon.
To znamena, ze uzivatel dostane vzdy max vykon, co mu jeho chladenie ­/ doska dovoluje a vlastne to celkovo dava zmysel.
Naco nechavat zbytocne rezervy?
Chce to chvilu zvyknut si na to, ale podobne to bolo pri grafikach a tiez to uz nikto neriesi.
Odpovědět0  0
sroobik (572) | 29.9.202215:25
ktora grafika ma 95 stupnov? Mas nieco s chladenim :­) nabuduce kup asus rog strix alebo tuf gaming pripadne msi gaming
Odpovědět0  0
shaolin_81 (275) | 29.9.202215:36
AMD grafiky ju interne na hotspote maju, len to uz bezne nereportuju userom, aby to zbytocne neriesili.

https:­/­/community.amd.com­/t5­/general­-discussions­/amd­-explains­-why­-110­-degree­-operating­-temps­-are­-in­-spec­-for­-rx­/td­-p­/349204

AMD explained:

"Instead of setting a conservative, ‘worst case’ throttling temperature for the entire die, the Radeon RX 5700 series GPUs will continue to opportunistically and aggressively ramp clocks until any one of the many available sensors hits the ‘hotspot’ or ‘Junction’ temperature of 110 degrees Celsius. Operating at up to 110C Junction Temperature during typical gaming usage is expected and within spec. This enables the Radeon RX 5700 series GPUs to offer much higher performance and clocks out of the box, while maintaining acoustic and reliability targets.­"

Velmi odlisne to nebude ani pri Nvidii.
Odpovědět0  0
Mirek55 (602) | 28.9.202211:23
Snad bude ještě dlouho na trhu AM4 a jeho procesory. Do AM5 bych šel jen kvůli výkonné iGPU, jenže tu zatím nemají.
Odpovědět2  5
Tomcat2 (624) | 29.9.202212:31
K čemu prosímtě výkonná iGPU?!! Ta se používá jen jako zobrazovadlo, pro kancelářské použití a nebo jako nouzovka, když je potřeba vytáhnout GPU a mít funkční komp. Hrát na iGPU může jen masochista...
Odpovědět0  3
Bison (785) | 27.9.202222:47
iGPU ohlodali úplne zbytočne, BIOS prepálené napätie ako keby to bolo vyrobené na 14nm, každý si to hneď znižoval, pri vysokej frekvencii to žerie ako Intel, bez vodníka nie je šanca na efektívne chladenie. vysoký výkon AMD rovná sa vysoká cena za to, pomer cena výkon mizerný.
Odpovědět2  20
FabledWarrior (172) | 28.9.20225:37
iGPU neohlodali zbytečně, je to nouzové zobrazovadlo, nemá za úkol hraní her a podobné ptákoviny, takže to je naprosto v pořádku. Napětí nechávají možná vyšší, ale rozhodně to nežere jak Intel. Pokud se ti nelíbí spotřeba, tak u 7950X můžeš zapnout 105W limit a přijdeš jen o 5% výkonu a při spotřebě max 142W. Je to jen o preferenci každého.

Joo, 170W modely mají doporučené 280mm AiO, nicméně se uchladí i Noctou 14 a 15.

A v žádném případě neplatí, že by AMD mělo vysokou cenu. Ty procesory jsou stejně drahé jako Ryzeny 5000, které byly uvedeny před dvěma lety a 7950X je dokonce o 100 dolarů levnější. Kde máš inflaci a zvýšené náklady na výrobu? Klidně by si je tam mohli dát, ale nedali, tak si nevymýšlej, že jsou drahý. Počkej, co ti předvede Intel s Raptor Lake.
Odpovědět16  0
sroobik (572) | 28.9.20229:43
cena 13gen je znama, 13900K stoji 589 dolarov, co bude tak 700€. Doska ktomu 200€, 32GB DDR4 110€ = 1000€. 7950 mas 800€, doska najlacnejsia 360€, 32GB DDR5 200€ = 1400€ ked to zaokruhlim. Takze asi tak.
Odpovědět1  3
shaolin_81 (275) | 28.9.202214:02
Dosky pojdu o mesiac dole.
Odpovědět3  0
Tomcat2 (624) | 29.9.202212:33
Bčkový desky ještě ani nevyšly, takže i desky budou levnější...
Odpovědět0  0
sroobik (572) | 28.9.20229:49
to mas ako predam ti nove auto za 5000€. Ale povinne k nemu musis kupit sadu zimnych kolies za 15000 ;)
Odpovědět0  7
FabledWarrior (172) | 28.9.202213:01
Tak trochu si to upravuješ, aby ti vyšlo lépe že? :D Sice si k tomu můžeš dát DDR4, ale všude pak budeš stejně argumentovat tím výkonem při DDR5 že? Ale že ti to tak rychle ve skutečnosti nejede na těch DDR4 řešit nebudeš. Desky jsou ZATÍM nejlevnější za 360 eur... přijdou B650tky, které už budou levnější.... Navíc, tyhle desky jsou sice drahé, ale všechny jsou alespoň mnohem lépe vybavené, než kdy vůbec bude celý Raptor Lake mít, tak tady porovnáváš neporovnatelné...

Je ale fakt, že Intel cenou překvapil... čekal jsem to horší ­- nicméně jak je vidět, je to reakce na nové Ryzeny 7000, původně byly plánované ceny vyšší, ale to by pak byl neprodejný šrot :)
Odpovědět9  0
sroobik (572) | 28.9.202215:33
Odpovědět0  4
Tomcat2 (624) | 29.9.202212:34
Přesně, vždyť ten Intel ani neumí PCIe5 na SSD a GPU zároveň..shit...
Odpovědět0  0
FabledWarrior (172) | 28.9.202213:11
Jo a to ani nemluvím o tom, že do tý desky pro Intel už nikdy nic lepšího nedáš a s dalším procesorem ji můžeš zahodit. Kdežto tyhle nové pro AMD tu budou ještě 2 genereace procesorů.
Odpovědět5  1
Neverminde (357) | 28.9.202221:19
Noctua by zacatkem pristiho roku mela vydat nove vzduchove chlazeni az na 260 TDP. To co je ted NH­-D15 tak je max na 195 TDP. Na mem 2700x mam stálych pod 50° spis 45°
Odpovědět0  0
honza1616 (3599) | 29.9.20221:41
A co bude dál?? NH­-D16 ???
Mám doma jako rezervní chladič D14 schovany ve sklepě pro případ výpadku některého AiO chladiče,
D14 je tak těžký že když jsem ho kdysi instaloval na desku, bál jsem se že mi to ohně půlku skříně a vytrhne celý socket jak je to těžké
D16 bude muset být ještě masivnější aby pojmula tolik tepla.
Noctua taky jednou dojde na limit, kdy už nebude moct zvětšovat a přidávat žebrování, ale co, třeba dostaneme k chladiči nějakou opěrnou nožičku jako ke grafikám a chladič bude vážit 5kg a zaplní celý prostor BigTowerCase????
Odpovědět1  0
Peno11 (88) | 29.9.202211:18
Za to ovšem nemůže Noctua, ale AMD a Intel ­(ten hlavně­) s čím dál žravějšími a topícími procesory :­-(
Odpovědět0  0
Peno11 (88) | 28.9.202222:40
V Americe ty ceny možná zůstaly, nebo i šly dolu, ale u nás to neplatí. Díky posilujícímu dolaru jsou u nás ty procesory dražší, než byly jejich Zen 3 ekvivalenty. 7950X je více­-méně na stejné ceně, na které byl 5950 při uvedení. Ale vzhledem ke zlevnění v dolarech to u nás znamená v podstatě zdražení. 7900X je o nějakých 1500­-2000 dražší, než byla při uvedení 5900X. 7700X nemá přímý ekvivalent v Zen 3 procesorech při uvedení, ale myslím, že srovnávat ji cenově s 5800X lze. Cenově tady také plichta, ale 7700X je o 50 dolarů levnější, než byla 5800X, takže z našeho pohledu opět zdražení. No a 7600X je asi o 500 ­- 1000 korun dražší, než byla 5600X při uvedení. Tudíž u nás tam ta inflace prostě je, ne že ne.
Odpovědět1  0
Tomcat2 (624) | 29.9.202212:36
To není inflace, ale kurzový rozdíl...
Odpovědět1  0
Pavel Matějka (1555) | 27.9.202221:12
Vcelku je to pro obyčejného člověka jednoznačné, majitelům Zen 2 a 3 se upgrade moc nevyplatí, uvidíme, až budou levnější motherboardy a DDR5. Jenže drahé tu bude tak jako tak, i díky inflaci, která podráží nohy kursu koruny vůči dolaru. Při stavbě nového počítače už je vhodné jít do nového AM5, protože bude podporovat ještě nejméně dvě další generace procesorů. Ale osobně bych stále čekal na levnější díly.
Odpovědět11  0
honza1616 (3599) | 29.9.20222:07
Je fajn že mohu porovnat ­(ob­-­)generačně řadově stejné procesory. Jeden z počítačů co mám má 3900X a výměna se mi rozhodně vyplatí,
cca dvojnásobný nárůst výkonu, efektivita sice není dvojnásobná vzhledem k nárůstu spotřeby,
ale i tak stoupla celková efektivita dost na to aby mě to přesvědčilo k výměně za 7900X
Jasně na hry dnes stačí i straší 6­-jadro, ale pomyšlení na efektivitu při zatížení všech jader v aplikačním výkonu.... na Diit mají hezky zpracované grafy.... z toho mě mrzí v zádech jaké tam jsou dnes rozdíly.

Jen nevím který z procesorů vyměnit jako první
i9­-9900k nebo zmíněný R.9 3900X,
v mé práci mají oba podobnou efektivitu ­(výkon na Watt)
Odpovědět0  0
sroobik (572) | 29.9.202210:30
to amd mozes vymenit za 5950x, ziskas cca +50 vykonu. Intel mozes nahradit cely, ak ti to zaraba peniaze, kludne 7950x. Ako prve zapnes eco mode, alebo uz su vonku navody na znizenie spotreby ­(a teploty­) s este mensou stratou vykonu.
https:­/­/www.cpubenchmark.net­/compare­/AMD­-Ryzen­-9­-3900X­-vs­-AMD­-Ryzen­-9­-5950X­-vs­-Intel­-i9­-9900K­-vs­-AMD­-Ryzen­-9­-7950X­/3493vs3862vs3334vs5031
Odpovědět0  0
Peno11 (88) | 29.9.202211:12
Záleží, na co to má. Pokud hlavně na hry, tak bych možná zvážil 5800X3D, které zatím uvedené Zen 4 procesory v herním výkonu nepřekonaly. Nebo pak počkat na 3D procesory Zen 4. A tou dobou už by mohly být levnější i DDR5. A hlavně B650­(E­) desky ;­-)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.